Οικονομία

Hπια ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

1697548809 Snea default

Με την αξία των συναλλαγών στα υψηλά επίπεδα των 201,41 εκατ. ευρώ, το Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά και τη διορθωτική κίνηση της Δευτέρας, σημείωσε χθες ήπια ανάκαμψη (+0,33%). Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσε και πάλι η μετοχή της Πειραιώς με 59,86 εκατ. ευρώ, στον απόηχο του rebalancing των θεσμικών χαρτοφυλακίων ύστερα από την αύξηση της ελεύθερης διασποράς της μετοχής της από το 54,4% στο 81,4% (απόρροια του placement του 27% των μετοχών της) στους δείκτες της MSCI, ενώ η Helikon Investments Limited ανακοινώθηκε πως ελέγχει πλέον ποσοστό κάτω του ελάχιστου ορίου του 5% στην τράπεζα.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες 55 μετοχές, 48 πτωτικά και 23 παρέμειναν σταθερές, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Σαράντης (+3,60%) και ΚΡΙ-ΚΡΙ (+2,70%, σε νέο ιστορικό υψηλό). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Σαράντης, Aegean Airlines (+2,59%), Coca-Cola HBC (+2,16%), Autohellas (+2,00%), Lamda Development (+1,55%) και Εθνική (+1,39%). Η τελευταία, ανακοίνωσε υπερδιπλάσια οργανικά κέρδη και πιθανή διανομή μερίσματος στο 25%-30% επί των κερδών της, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς, συστήνοντας «αγορά» της μετοχής με τιμή-στόχο στα 8,90 ευρώ έναντι τιμής-στόχου στα 8,3 ευρώ της Deutsche Bank και τιμής-στόχου στα 9,55 ευρώ της  Pantelakis Securities.

Ισχυρές προοπτικές

Σύσταση «αύξησης θέσεων» (overweight) παρά τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος διατηρεί για το ΧΑ η JP Morgan, απόρροια κυρίως της αύξησης της επενδυτικής βάσης για τις ελληνικές μετοχές, των ισχυρών προοπτικών των τραπεζών και της συνέχισης της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την ευρωζώνη, ενώ στη λίστα με τις 10 κορυφαίες επιλογές της από την περιοχή της Κεντρικής και Αν. Ευρώπης, Μ.Ανατολής και Αφρικής, παραμένει η Alpha Bank.

Αναλυτές αναμένουν βραχυχρόνια συσσώρευση δυνάμεων – μετά και την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς – με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, στη λήξη των συμβολαίων (triple witching) και στην αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell την Παρασκευή, αλλά κυρίως στην αναμενόμενη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s το βράδυ της ίδιας ημέρας, κάτι που θα αυξήσει τις δυνητικές εισροές διεθνών κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα.

Να σημειωθεί ότι χθες το κόστος δανεισμού της Ελλάδας προσέγγισε αυτό της Ισπανίας, ενώ παρέμεινε φθηνότερο της Ιταλίας, καθώς η απόδοση της ελληνικής 10ετίας υποχώρησε 3,169% έναντι 3,137% της ισπανικής 10ετίας και 3,605% της ιταλικής 10ετίας αντίστοιχα, την ώρα που η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς για την ευρωζώνη κυμαινόταν στο 2,327%, με αποτέλεσμα το περιθώριο με το ελληνικό 10ετές να έχει υποχωρήσει μόλις στις 84 μονάδες βάσης.

Αναφορικά με την πορεία των επιτοκίων του ευρώ, η Citigroup εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο κατά 0,25%, ενώ με το ίδιο ποσοστό (0,25%) εκτιμά πως θα μειώνει στη συνέχεια και ως το τέλος του 2024. Η UBS αναμένει πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια το Ιούνιο κατά 0,25%, ενώ θα συνεχίσει με δύο ακόμη μειώσεις και συνολικά κατά 0,75% το 2024 και κατά 100 μονάδες βάσης στο 2,25% ως το τέλος του 2025. Προσεκτικά βήματα με τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, σωρευτικά κατά 0,75% φέτος, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Ιούνιο, αναμένει και η PIMCO.

To Top