Οικονομία

Η ΑΑΔΕ βλέπει και τα social media

1697548809 Snea default

«Η ΑΑΔΕ παρακολουθεί τα πάντα στα social media» δήλωσε χθες ο Γιώργος Πιτσιλής, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Με αφορμή την τρανταχτή υπόθεση φοροδιαφυγής σε γάμο, όπου δεν κόπηκαν παραστατικά και αποδείξεις, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι η ειδική ομάδα σκανάρει τα social media, εντοπίζει στοιχεία και στη συνέχεια γίνεται επαλήθευση και ο έλεγχος. Αυτό που βλέπουν οι ελεγκτές είναι «μια αναντιστοιχία εικόνας στα social media με εικόνες πολυτελείας και τη φορολογική εικόνα με πολύ χαμηλά δηλούμενα εισοδήματα ή μεγάλες ζημιές». Οι ελεγκτές της ειδικής μονάδας που ασχολούνται με τη φοροδιαφυγή στα social media καταγράφουν αναρτήσεις σε Instagram, Facebook και ΤikΤok και βλέπουν μέχρι και τα σχόλια, με τον Πιτσιλή να δηλώνει «έχουμε τον τρόπο και βλέπουμε».

Αναβάθμιση και εξωτερικές σχέσεις

Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ και το τρέχον έτος, εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι η αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, ειδικά αυτών που σχετίζονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσουν καθοριστικούς παράγοντες για τη συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής. Σε συνέντευξή του στα parapolitika.gr υπογραμμίζει ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ορόσημο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα υποβοηθήσει την εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων.

Και επισημαίνει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται να έχει θετικό αποτύπωμα και στην οικονομία.

Πιο κοντά στις αγορές

Η Ελλάδα ακολουθεί μια συνετή προσέγγιση στο πιο εμβληματικό φλερτ της αγοράς μετοχών από την κρίση χρέους της το 2009, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters και τη στήλη BreakingViews. Στην ίδια ανάλυση αναφέρεται ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), που ελέγχεται κατά 55% από το ελληνικό κράτος, κέρδισε την έγκριση να προσφέρει το 30% των μετοχών του μεταξύ 7 ευρώ και 8,2 ευρώ ανά μετοχή, υποδηλώνοντας κεφαλαιοποίηση μεταξύ 2,1 δισ. ευρώ και 2,4 δισ. ευρώ. Με καθαρό χρέος 405 εκατ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου και 460 εκατ. ευρώ σε μετρητά μερίσματα που οφείλονται στους επενδυτές πριν από την IPO από τότε έως τώρα, ο φορέας εκμετάλλευσης του αεροδρομίου θα έχει εταιρική αξία περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Αυτό δεν είναι υπερβολικό, αναφέρει η στήλη Reuters BreakingViews. Με 7,6 φορές το ετήσιο EBITDA του 2023, περίπου 430 εκατομμυρίων ευρώ, η αποτίμηση του ΔΑΑ φαίνεται φθηνή σε σύγκριση με τα μέσα υστερούντα πολλαπλάσια, περίπου 11 για τον κλάδο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BreakingViews με βάση τα δεδομένα LSEG.

Νοθεία στο γάλα

Ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με όλους τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στη σύσκεψη ο υπουργός επεσήμανε ότι ο στόχος είναι η προστασία των κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των ελλήνων καταναλωτών και η αποφυγή νοθείας σε τυροκομικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπως η φέτα, η γραβιέρα και άλλα ελληνικά τυριά. Αίτημα των περισσοτέρων εκ των συμμετεχόντων ήταν να συνεχιστούν οι έλεγχοι, ενώ ζητήθηκε, επίσης, ενεργοποίηση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 και καλύτερη λειτουργία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, για τους οποίους συνεισφέρουν οικονομικά.

Ανταγωνιστικοί Κινέζοι

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ιλον Μασκ, προειδοποίησε ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι σε θέση να «διαλύσουν», όπως είπε, τους αντιπάλους τους στον υπόλοιπο κόσμο εάν δεν υπάρξουν φραγμοί στο εμπόριο. Τα σχόλια του Μασκ έρχονται μετά την υποστήριξη στην κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD από τον Γουόρεν Μπάφετ. Η BYD ξεπέρασε την Tesla ως η κορυφαία σε πωλήσεις εταιρεία EV στον κόσμο το περασμένο τρίμηνο, παρά τις μεγάλες μειώσεις τιμών της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας μέσα στο 2023.

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν οι «πιο ανταγωνιστικές» και «θα έχουν σημαντική επιτυχία εκτός Κίνας, ανάλογα με το είδος των δασμών ή των εμπορικών φραγμών που θα τεθούν», δήλωσε ο Μασκ σε διάσκεψη με αναλυτές.

To Top