Ελλάδα

Η αινιγματική ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τον «γίγαντα Εγκέλαδο» και τη σεισ…

seismos 4

Η αινιγματική ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τον «γίγαντα Εγκέλαδο» και τη σεισμική άπνοια

Μια αινιγματική ανάρτηση έκανε στον λογαριασμό του στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Ο γίγαντας Εγκέλαδος επιμένει στη σεισμική άπνοια. Τι να σκαρώνει; ΥΓ. Αν και ο θεός των σεισμών στην αρχαιότητα ήταν ο Ποσειδώνας, ο μέγας και κραταιός κοσμοσείστης (Όμηρος)».

Απαντώντας σε σχόλιο αναγνώστη κάτω από την ανάρτησή του για τους πολλούς μικροσεισμούς 3-4 Ρίχτερ, ο σεισμολόγος επισήμανε πως αυτές οι σεισμικές δονήσεις δεν εκτονώνουν ενέργεια…

Ο γίγαντας Εγκέλαδος επιμένει στη σεισμική άπνοια. Τι να σκαρώνει; ΥΓ. Αν και ο θεός των σεισμών στην αρχαιότητα ήταν ο Ποσειδώνας, ο μέγας και κραταιός κοσμοσείστης (Όμηρος).

Posted by Gerasimos Papadopoulos on Thursday, October 19, 2023

Ο σεισμολόγος κλήθηκε να σχολιάσει τι εννοούσε και εξήγησε: «Για περισσότερα από δύο χρόνια δεν έχει γίνει ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ και άνω στην Ελλάδα. Την στιγμή που στη χώρα μας κατά μέσο όρο γίνεται τουλάχιστον ένας σεισμός μεγέθους τουλάχιστον 6 Ρίχτερ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του τελευταίου αιώνα».

«Επεξηγηματικά, την διετία 2019-2021 έγιναν 6 μεγάλοι σεισμοί στην χώρα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σάμου το 2020 με Ρίχτερ. Μάλιστα, εκείνη τη διετία απελευθερώθηκε μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας» συμπλήρωσε στην ιστοσελίδα enikos.gr.

«Επομένως, όταν έχουμε υπέρβαση των δύο ετών έρχεται το φαινόμενο που ονομάζω ‘σεισμική άπνοια’. Έτσι, στην διετία που διανύουμε υπάρχει αυτή η ‘άπνοια’, επειδή στην προηγούμενη το φαινόμενο γνώρισε έξαρση. Ωστόσο, αυτό δεν θα διαρκέσει για πολύ και αναμένεται να έχουμε ισχυρούς σεισμούς στη χώρα» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

To Top