Πολιτική

Η ακτινογραφία των μέτρων κατά της οπαδικής βίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

shutterstock1054116935

Η ακτινογραφία των μέτρων κατά της οπαδικής βίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Αποφασισμένη να κινηθεί δραστικά σε όλα τα επίπεδα με πολύ σκληρά μέτρα αν χρειαστεί εμφανίζεται η κυβέρνηση στη σκιά της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στο όνομα της οπαδικής βίας και του φανατισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν αλλά και τους ιδιοκτήτες των 4 μεγάλων ΠΑΕ της χώρας οι οποίοι έδειξαν διάθεση συνεργασίας για να μην επαναληφθούν φαινόμενα σαν κι αυτό, ξεδίπλωσε τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο θα κινηθεί με 4 άμεσα μέτρα και 2 τα οποία αν χρειαστεί να επιβληθούν τότε η κατάσταση θα έχει εκτραχυνθεί.

Παράλληλα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί στο πλαίσιο αποτροπής της βίας αλλά και να τιμωρούνται παραδειγματικά όχι μόνο όσοι διαπράττουν αλλά και όσοι ανέχονται βίαια περιστατικά.

Σε εθνικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ξεκάθαρος για τις προθέσεις του ενώ έθεσε και τις ομάδες προ των ευθυνών τους υπογραμμίζοντας ότι μερίδιο ευθύνης για την καλλιέργεια του μίσους και του φανατισμού έχουν και οι ΠΑΕ. Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση και δεν ελεγχθεί η κατάσταση θα εφαρμοστούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Τα άμεσα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Κλείνουν οι παράνομες λέσχες φιλάθλων
  • Θα δίνεται άδεια σε έναν και μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ
  • Έλεγχος εισόδου και ταυτοποίηση οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες που θα εντοπίζει πρόβλημα η ΕΛ.ΑΣ.
  • Δημιουργείται πανευρωπαϊκό παρατηρητήριο βίας

Τα μέτρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης

Σε δεύτερο χρόνο και αν χρειαστεί θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών αλλά και στον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι

Ειδικά όσον αφορά στην ανάληψη της ευθύνης της εισόδου και ταυτοποίησης οργανωμένων οπαδών στις θύρες, από την αστυνομία πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ θα προχωρά σε μη προγραμματισμένους ελέγχους σε ματς που θα θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση με γνώμονα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν.

Οι έλεγχοι αυτοί δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων για να έχουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

«Δεν υπάρχουν άβατα στα γήπεδα και η κυβέρνηση μέσω της αστυνομίας θα είναι άτεγκτη στην εφαρμογή του νόμου», τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Μάλιστα, το μήνυμα αυτό εστάλη και στις ΠΑΕ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι πολύ σύντομα, καθώς αρχίζει το πρωτάθλημα, θα γίνουν πιο αναλυτικές ανακοινώσεις από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση ενώ θα υπάρξει και καμπάνια κατά της βίας από τα ΜΜΕ.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους πολίτες αλλά και την οικογένεια του δολοφονημένου Μιχάλη Κατσουρή ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

Απευθυνόμενος επίσης στον Πρόεδρο της Κροατίας ο οποίος τα τελευταία 24ωρα έχει προβεί σε μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με κανόνες, ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. «Ούτε η χώρα, ούτε η Ελληνική Δικαιοσύνη, δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη», είπε χαρακτηριστικά.

To Top