Οικονομία

Η άνοδος των κρύπτο για καταναλωτές

Scott Duke Kominers

Scott Duke Kominers

Από την έναρξή της με την κυκλοφορία του bitcoin το 2008, η τεχνολογία blockchain έχει περάσει από πολλούς κύκλους στην προσοχή του κοινού. Με την πάροδο του χρόνου το αυξανόμενο ενδιαφέρον στα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα οδήγησαν σε μεγαλύτερη αποδοχή. Ομως ενώ τα blockchain και τα σχετικά «κρυπτογραφικά» περιουσιακά τους στοιχεία δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί από μια πραγματικά ευρεία βάση καταναλωτών, αυτό αρχίζει να αλλάζει λόγω της αλλαγής στον τρόπο χρήσης αυτών των τεχνολογιών. Για πολλούς ανθρώπους η αξία αυτών των καινοτομιών δεν έγκειται τόσο στα κρυπτονομίσματα όσο στα ψηφιακά αγαθά που βασίζονται σε blockchain, όπως εικονικές αγορές, περιουσιακά στοιχεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών και συνδρομές – τα οποία είναι διαχειρίσιμα από τις λεγόμενες μη ανταλλάξιμες μάρκες (non-fungible tokens). Οπως εξηγούμε στο νέο μας βιβλίο, The Everything Token, τα NFT – συχνά παρεξηγημένα κι ακόμη και χλευασμένα – αποτελούν μια γενική και ευέλικτη λύση για τη δημιουργία και την παρακολούθηση της ιδιοκτησίας σε όλα τα είδη ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Τα NFT χρησιμοποιούνται ήδη σε ένα ευρύ φάσμα πλαισίων και είναι έτοιμα να αναδιαμορφώσουν τη διαχείριση κι άλλων, από εισιτήρια συναυλιών μέχρι δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης. Δεδομένου ότι αυτά είναι επιχειρηματικά περιβάλλοντα που επηρεάζουν τις καθημερινές εμπειρίες των καταναλωτών, τα NFT μπορεί να αρχίσουν να οδηγούνται σε ευρεία υιοθέτηση από τους καταναλωτές σε μια κλίμακα που δεν είχαν προηγούμενες εφαρμογές κρύπτο. Φυσικά, τα NFT είναι ανοιχτά στο ίδιο είδος κερδοσκοπίας που έχουμε δει αλλού στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Αλλά οι πιο δημοφιλείς επιχειρηματικές χρήσεις θα επικεντρωθούν σε πανταχού παρούσες καταναλωτικές εφαρμογές.

Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, τα οποία ορισμένοι άνθρωποι δεν βλέπουν λόγο να τα κατέχουν, οι καταναλωτές θα δουν άμεση αξία σε αυτούς τους τύπους χρήσεων NFT. Καθώς οι καταναλωτές συνηθίζουν σταδιακά να έχουν τα δικά τους ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και να τα χρησιμοποιούν με ευελιξία στο Διαδίκτυο, μπορεί ακόμη και να αρχίσουν να απαιτούν το ίδιο και από άλλους.

Ετσι, ακόμη και οι απλούστερες καταναλωτικές χρήσεις NFT έχουν τη δυνατότητα να γίνουν κύριος μοχλός υιοθέτησης για κρύπτο, συνδέοντας τους θαυμαστές με τις εταιρείες που προτιμούν και οδηγώντας τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν περισσότερες τέτοιες ευκαιρίες.

Ο Στιβ Καζίνσκι είναι πρώην μάνατζερ επικοινωνιών στην Progressive Insurance και μάνατζερ επικοινωνιών στη Nestlé. Είναι επιχειρηματίας στο Web3, σύμβουλος και σχολιαστής.

Ο Σκοτ Ντιουκ Κόμινερς είναι καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Entrepreneurial Management Unit του Harvard Business School, στο προσωπικό του Harvard Department of Economics, και ερευνητής στα Harvard Crypto, Fintech και Web3 Lab

To Top