Κόσμος

Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ομήρους για «ανθρωπιστικούς λόγους» και εξαιτίας «της κακής υγείας τους»

kidnapped

Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ομήρους για «ανθρωπιστικούς λόγους» και εξαιτίας «της κακής υγείας τους»

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε δύο ομήρους για «ανθρωπιστικούς λόγους», ενώ τόνισε πως έχουν «κακή υγεία», γεγονός που επηρέασε την απόφαση να ελευθερωθούν.

Σύμφωνα με το Sky News, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής οργάνωσης, Αμπού Ομπέιντα, δήλωσε πως «αποφασίσαμε να τους απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους κακής υγείας… Παρόλα αυτά, ο εχθρός αρνήθηκε να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή».

Το Al Jazeera κατονομάζει τους απελευθερωθέντες ομήρους ως Νουρίτ Ιτσχάκ και Γιοχεβέντ Λίβσιτς, επικαλούμενο ανάρτηση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram. Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μεταδίδει πως πρόκειται για την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λίβσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ και οι σύζυγοί τους παραμένουν σε ομηρία.

Οι δύο ηλικιωμένες έφθασαν ήδη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας πως «στέθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται, ότι για την απελευθέρωση μεσολάβησαν η Αίγυπτος και το Κατάρ, ενώ η Χαμάς την προηγούμενη εβδομάδα άφησε δύο Αμερικανίδες.

Περισσότεροι από 200 όμηροι

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς σε δηλώσεις που έκανε, ανέφερε πως η οργάνωση κρατάει περισσότερους από 200 ομήρους και θα ελευθερωθούν εάν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες.

Στην πρώτη του συνέντευξη στη δυτική τηλεόραση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, είπε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν να φύγουν εάν το Ισραήλ μειώσει την ένταση του βομβαρδισμού της Γάζας.

To Top