Ελλάδα

Η… χημεία της ασφάλειας

Η… χημεία της ασφάλειας

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προϊόντα. Όλα για ξεχωριστή δουλειά και όλα χρήσιμα -στο τέλος, όλα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Πολλά απ’ αυτά, όμως, κρύβουν κινδύνους: κυρίως τα χημικά προϊόντα είναι αυτά που μπορεί να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη βλάβη στην υγεία μας. Δεδομένου ότι τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, οι κανόνες ασφαλείας είναι απλώς επιβεβλημένοι.

  • Διαβάζετε πάντα την ετικέτα με τις προειδοποιήσεις. Χρειάστηκε πολύς χρόνος και διεθνής συντονισμός ώστε η σήμανση να είναι κοινή για όλα αυτά τα προϊόντα σε όλο τον κόσμο -και ο λόγος ήταν η επικινδυνότητά τους. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που δίνονται, όσο υπερβολικές ή και απλοϊκές μπορεί να σας φαίνονται, όσες φορές κι αν έχετε χρησιμοποιήσει ανάλογα προϊόντα.
  • Το «περισσότερο» δεν είναι καλύτερο, είναι απλά πιο επικίνδυνο. Χρησιμοποιήστε όλα τα χημικά στο σπίτι στις συνιστώμενες δόσεις.
  • Μην αλλάζετε ποτέ τις συσκευασίες. Αν για παράδειγμα έχει περισσέψει λίγο απορρυπαντικό και θέλετε να κερδίσετε χώρο αποθηκεύοντάς το σε άλλο, μικρότερο κουτί, απλώς μην το κάνετε. Μπορεί να ξεχάσετε τι έχετε αποθηκεύσει ή να βρεθεί σε χέρια που δεν πρέπει. Κρατάτε, λοιπόν, πάντα τις επικίνδυνες ουσίες στην αρχική τους συσκευασία.
  • Μετά τη χρήση, πλένετε σχολαστικά οπωσδήποτε και αμέσως τα χέρια σας ή οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορεί να έχει έρθει σε άμεση επαφή με την ουσία.
  • Όταν χρησιμοποιείτε κάποιο επικίνδυνο προϊόν, ακόμα και τα θεωρητικά «απλά» (όπως υγρό για σφουγγάρισμα), φροντίστε ο χώρος να αερίζεται. Ακόμα καλύτερα, να φοράτε γάντια, ρούχα με μακριά μανίκια και μάσκα προσώπου.
  • Ποτέ μην αφήνετε εκτεθειμένες συσκευασίες με επικίνδυνες ουσίες -ιδίως αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά. Ένα δευτερόλεπτο αρκεί για να γίνει η ζημιά. Αν πρέπει να φύγετε από το δωμάτιο στη μέση μιας δουλειά, είτε επιστρέψτε τη συσκευασία στο μέρος όπου την αποθηκεύετε είτε πάρτε τη μαζί σας.
  • Όλα τα επικίνδυνα χημικά πρέπει να φυλάσσονται κλειδωμένα σε μέρη όπου δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση παιδιά. Εναλλακτικά, αν και δεν είναι η καλύτερη λύση, τοποθετήστε τα σε ψηλά ράφια.
  • Απαράβατος κανόνας: Μην αποθηκεύετε ποτέ επικίνδυνες ουσίες κοντά σε τρόφιμα ή προϊόντα διατροφής. Κρατήστε τα επικίνδυνα χημικά μακριά από σκεύη που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα. Προσέχετε με ποια προϊόντα καθαρίζετε τα μαγειρικά σκεύη σας.
  • Να πετάτε αμέσως επικίνδυνες ουσίες (χημικά, φάρμακα κ.λπ.) που είτε έχουν λήξει είτε έχουν πρόβλημα στη συσκευασία τους. Ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες για το πώς θα τα πετάξετε – δεν υπάρχουν μόνο κίνδυνοι για τους ενοίκους ενός σπιτιού, αλλά και για το περιβάλλον.
  • Μην ανακατεύετε ποτέ επικίνδυνες ουσίες. Υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν δηλητηριώδη αέρια. Αν συμβεί τέτοιο ατύχημα κατά λάθος, απομακρυνθείτε γρήγορα και αερίστε αμέσως τον χώρο.
  • Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε επικίνδυνη ουσία, φροντίστε να απομακρύνετε από τον χώρο τα παιδιά και τα παιχνίδια τους, καθώς και τα κατοικίδια. Κρατήστε τα μακριά μέχρι να τελειώσετε τη δουλειά σας.
To Top