Κόσμος

Η Δανία ψάχνει νομικά εργαλεία ώστε να μπορεί να αποτρέπει μελλοντικές «φιέστες» καύσης του Κορανίου

korani burning

Η Δανία ψάχνει νομικά εργαλεία ώστε να μπορεί να αποτρέπει μελλοντικές «φιέστες» καύσης του Κορανίου

Νομικά εργαλεία ψάχνει η κυβέρνηση της Δανίας ώστε να μπορουν οι αρχές να αποτρέπουν τη καύση του Κορανίου μπροστά από πρεσβείες άλλων χωρών στη Δανία.

Όπως δήλωσε την Κυριακή 30 Ιουλίυο ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό DR, «οι πυρπολήσεις είναι βαθιά προσβλητικές και απερίσκεπτες πράξεις που διαπράττονται από λίγα άτομα. Αυτά τα λίγα άτομα δεν αντιπροσωπεύουν τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομείται η δανική κοινωνία».

«Η δανική κυβέρνηση θα διερευνήσει επομένως τη δυνατότητα παρέμβασης σε ειδικές καταστάσεις όπου, για παράδειγμα, προσβάλλονται άλλες χώρες, πολιτισμοί και θρησκείες, και όπου αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη Δανία, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Δανία, όσο και η Σουηδία -που χτυπάει την πόρτα του ΝΑΤΟ- έχουν προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες τον μουσουλμανικό κόσμο λόγω των αντι-ισλαμικών διαδηλώσεων στην επικράτειά τους, κατά τις οποίες καίνε συχνά το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων.

Αν και οι δύο βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν αποδοκιμάσει το κάψιμο του Κορανίου, ωστόσο νομικά τα χέρια τους είναι δεμένα ώστε να προχωρήσουν σε απαγορεύσεις, καθώς έτσι θα παραβίαζαν την ελευθερία του λόγου.

Γι΄αυτό και ο Δανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί «πρέπει φυσικά να γίνει στο πλαίσιο της συνταγματικά προστατευόμενης ελευθερίας της έκφρασης και με τρόπο που δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ελευθερία της έκφρασης στη Δανία έχει πολύ ευρύ πεδίο εφαρμογής».

To Top