Οικονομία

Η Εφορία επέστρεψε φόρους 6,8 δισ. ευρώ

1697548809 Snea default

Το ρεκόρ στις επιστροφές φόρου κατέρριψε η ΑΑΔΕ το 2023. Πέρυσι, όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Πιτσιλής, «οι επιστροφές φόρου ξεπέρασαν τα 6,8 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα μειώθηκαν κατά 40% οι αιτήσεις για επιστροφές που εκκρεμούν».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, οι εκκρεμείς επιστροφές  αγγίζουν το 1,8 εκατ. ευρώ αλλά όπως εξήγησε πολλές από αυτές δεν μπορούν να ολοκληρωθούν γιατί οι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα να λιμνάζουν στα συρτάρια των εφοριών. Επίσης πέρυσι 375.000 ανήλικα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών απέκτησαν αυτόματα ΑΦΜ χωρίς να χρειαστεί οι γονείς τους να υποβάλουν αίτηση.

Εξάρτηση από ξένους

Με βάση τον παγκόσμιο δείκτη που καταρτίζει η διεθνής εταιρεία εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων Knight Frank, η ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων το γ’ τρίμηνο του 2023 κατατάσσεται στην 3η υψηλότερη θέση μεταξύ 56 χωρών όσον αφορά τον μέσο όρο ετήσιας αύξησης των ονομαστικών τιμών.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των κατοικιών για το σύνολο της χώρας μας διαμορφώθηκε στο 11,9% την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2023, με τη σωρευτική αύξηση από το 2017 να φθάνει το 57,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Με βάση τον δείκτη τιμών διαμερισμάτων που καταρτίζει η ΤτΕ για το σύνολο της χώρας, η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το έτος 2008 (101,7) και στη συνέχεια ακολούθησε σταθερά καθοδική πορεία, για να καταγραφεί η χαμηλότερη τιμή το 2017 (59).

Εκτοτε, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, ανερχόμενος σε 92,9 το γ’ τρίμηνο 2023, υπολειπόμενος μόλις κατά 8,65% από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει. Οπως προκύπτει πάντως από τα στοιχεία της ΤτΕ, αυτή την περίοδο τη διαφορά στην αγορά κάνουν οι ξένοι επενδυτές, ενώ οι αγορές από Ελληνες είναι περιορισμένες και γίνονται με ίδια κεφάλαια. Δεδομένου λοιπόν ότι η αγορά παραμένει εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από εισροές ξένων κεφαλαίων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν διορθώσεις.

Ερχονται νομοθετικές αλλαγές στις εκπτώσεις

Νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία δεν θα επιτρέπονται εκπτώσεις, οι οποίες προσφέρονται σε προϊόντα που πριν από την έκπτωση έχουν ανατιμηθεί, ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Παράλληλα, το υπουργείο θα δώσει έμφαση στους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα συνεχιστούν όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση. Πάντως ήδη επεκτάθηκε η ισχύς του νόμου κατά της αθέμιτης κερδοφορίας και για το επόμενο εξάμηνο.

Από Τετάρτη πάλι το εορταστικό ωράριο

Κλειστά θα είναι σήμερα Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024 τα εμπορικά καταστήματα και τα σουπερμάρκετ. Η αγορά θα επιστρέψει στο εορταστικό ωράριο από την Τετάρτη, ενώ το κανονικό ωράριο θα ισχύσει ύστερα από τις 8 Ιανουρίου 2024 οπότε και ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις.

Δίλημμα από Σαουδική Αραβία

Να εγκαταστήσουν τα περιφερειακά τους κεντρικά γραφεία εντός της Σαουδικής Αραβίας ή να χάσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια από κυβερνητικές συμβάσεις καλούνται οι ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο βασίλειο, βάσει νέας νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ χθες. Η νέα αυτή ρύθμιση προβλέπει ωστόσο αρκετές εξαιρέσεις, όπως συμβάσεις κάτω του 1 εκατομμυρίου ριάλ (266.681 δολαρίων), συμβάσεις που εκτελούνται εκτός του βασιλείου, συμφωνίες με εταιρείες που είναι οι μοναδικοί πάροχοι της υπηρεσίας ή του εμπορεύματός τους και έκτακτες ανάγκες που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από μια ξένη εταιρεία χωρίς περιφερειακή έδρα.

Οσες εταιρείες δεν μεταφέρουν την περιφερειακή τους έδρα στη Σαουδική Αραβία θα συνεχίσουν να μπορούν να διεκδικούν κρατικές συμβάσεις, αλλά οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα μπορούν να τις εγκρίνουν μόνο εάν είναι τεχνικά ανώτερες και κατά 25% φθηνότερες από την αμέσως επόμενη καλύτερη προσφορά ή εάν δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές.

Εξοδος από το Νότιο Ιράκ

Στα χέρια της PetroChina παρέδωσε ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil το κοίτασμα West Qurna 1 στο Νότιο Ιράκ, αποχωρώντας επισήμως από το πεδίο. Οπως μετέδωσε το Reuters, ανώτεροι ιρακινοί αξιωματούχοι του πετρελαϊκού τομέα συναντήθηκαν με στελέχη της ExxonMobil, της PetroChina και της Basra Oil Co τη Δευτέρα στο κοίτασμα West Qurna 1 κοντά στη Βασόρα για να σηματοδοτήσουν την πλήρη αποχώρηση της Exxon και την παράδοση των δραστηριοτήτων της στην PetroChina. Μετά την αποχώρηση της Exxon, η PetroChina κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο κοίτασμα.

To Top