Κόσμος

Η ιστορία της ταινίας «The Blind Side» με τη Σάντρα Μπούλοκ αποδείχθηκε ψέμα – Όσα ισχυρίζεται ο «πρ…

michael

Η ιστορία της ταινίας «The Blind Side» με τη Σάντρα Μπούλοκ αποδείχθηκε ψέμα – Όσα ισχυρίζεται ο «πρωταγωνιστής» αλλάζουν όλη την υπόθεση

Στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης έχει μπει η ταινία «The Blind Side», που χάρισε στη Sandra Bullock το πρώτο της και μοναδικό, έως τώρα, Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του Michael Oher, ενός άστεγου και τραυματισμένου αγοριού που έγινε πρώτης κατηγορίας παίκτης του NFL με τη βοήθεια μιας στοργικής γυναίκας και της οικογένειάς της.

Όμως, η δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ίδιο τον Michael Oher και την οικογένεια που τον πήρε υπό την προστασία της, τους Tuohy, φαίνεται πως διαψεύδει όλη την υπόθεση της ταινίας. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο εμπνευστής της ταινίας Michael Oher, ισχυρίστηκε σε δικαστικά έγγραφα ότι η οικογένεια Tuohy δεν τον υιοθέτησε ποτέ στην πραγματικότητα. Αντ’ αυτού, αναφέρει η κατάθεση, η οικογένεια τον χρησιμοποίησε ως έναν «ευκολόπιστο» νεαρό που θα μπορούσε να «εκμεταλλευτεί προς όφελός της».

Στο έγγραφο, που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Τενεσί, ο Oher ισχυρίζεται ότι ο Sean και η Leigh Anne Tuohy – οι οποίοι πήραν τον Oher στο σπίτι τους όταν το παιδί πήγαινε στο λύκειο – τον εξαπάτησαν, ώστε να υπογράψει έγγραφα που τον έθεσαν υπό την κηδεμονία τους τρεις μήνες μετά τα 18α γενέθλιά του, το 2004. Πριν γίνει 18 ετών, ο Oher ήταν προστατευόμενος του συστήματος αναδοχής στο Τενεσί.

Ο Oher δήλωσε στην κατάθεση ότι υπέγραψε τα έγγραφα της επιτροπείας, πιστεύοντας ότι ήταν έγγραφα υιοθεσίας, και ανακάλυψε την αλήθεια μόλις τον Φεβρουάριο του 2023. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η κηδεμονία έδινε στους Tuohys τον νομικό έλεγχο της εκπαίδευσης και των ιατρικών αποφάσεων του Oher, παρόλο που δεν είχε καμία σωματική, νοητική ή συναισθηματική αναπηρία, που θα καθιστούσε αναγκαία μια τέτοια ρύθμιση.

Επιπλέον, ο Oher ισχυρίστηκε ότι δεν έλαβε ποτέ καμία αποζημίωση για τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία που βασίστηκε στην πορεία του στο να γίνει αστέρι του NFL, αν και ο Sean και η Leigh Anne συμπεριέλαβαν τα βιολογικά τους παιδιά στις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο, το οποίο, σύμφωνα με την κατάθεση, απέφερε στην οικογένεια 225.000 δολάρια συν 2,5% των «καθορισμένων καθαρών εσόδων» της ταινίας στο μέλλον.

Ο Oher κατέθεσε τα έγγραφα επειδή ζητούσε τον τερματισμό της κηδεμονίας, καθώς και αποζημίωση με βάση τα χρήματα που, όπως λέει, έλαβαν οι Tuohys από το «The Blind Side» και την πώληση των δικαιωμάτων του Oher, για τα οποία, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το insider.com, δεν πληρώθηκε ποτέ. Ο πρώην αστέρας του NFL ζητά επίσης από τους Tuohys πληρωμή των νομικών του εξόδων και ασφαλιστικά μέτρα που θα τους εμποδίζουν να χρησιμοποιούν το όνομα και την ιστορία του στο μέλλον.

Η απάντηση των Tuohy

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο Sean Tuohy αρνήθηκε ότι έβγαλε πολλά χρήματα από το «The Blind Side», λέγοντας ότι όλοι στην οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του Oher, έλαβαν ο καθένας ίσο μερίδιο 14.000 δολαρίων και ότι ο ίδιος έβγαλε τα χρήματά του από την πώληση της εταιρείας του.

Αρνήθηκε, επίσης, ότι η κηδεμονία χρησιμοποιήθηκε για να εκμεταλλευτεί η οικογένεια τον Oher και δήλωσε ότι η οικογένεια ήταν «συντετριμμένη» από τους ισχυρισμούς του Oher. Ο Sean ισχυρίστηκε ότι η κηδεμονία του Oher τέθηκε σε ισχύ για να ικανοποιήσει τους κανόνες του NCAA, ώστε ο Oher να μπορέσει να πάει στο Πανεπιστήμιο του Μισισιπή. Εξήγησε ότι ο ίδιος και η Leigh Anne ενημερώθηκαν από δικηγόρους ότι δεν μπορούσαν να υιοθετήσουν τον Oher επειδή ήταν νομικά ενήλικος και ότι η μόνη τους επιλογή ήταν η κηδεμονία.

«Θέλω ό,τι θέλει ο Michael», είπε ο Sean στο δημοσίευμα σχετικά με τον τερματισμό της κηδεμονίας, η οποία, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, επρόκειτο να λήξει όταν ο Oher θα ήταν 25 ετών (ο Oher είναι τώρα 37 ετών).

Ενώ οι πρόσφατες λεπτομέρειες σχετικά με την κηδεμονία θέτουν υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την υπόθεση της ταινίας του 2009, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Oher εκφράζει δυσφορία για το «The Blind Side». Κατά καιρούς, ο αστέρας του NFL έχει δηλώσει για την ταινία πως «ένιωσα ότι με παρουσίαζε ως χαζό αντί για ένα παιδί που δεν είχε ποτέ συνεπή ακαδημαϊκή διδασκαλία και κατέληξε να ευδοκιμεί μόλις την πήρε». Σε άλλη συνέντευξή του, ο ίδιος είχε πει πως «έχω κουραστεί από την ταινία. Είμαι εδώ για να παίξω ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι αυτό που με έφερε εδώ και η ταινία, δεν ήμουν εγώ»

Στο τελευταίο βιβλίο του Oher, «When Your Back’s Against the Wall», το οποίο εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2023 και γράφτηκε επίσης σε συνεργασία με τον αθλητικό δημοσιογράφο Don Yaeger, αναλογίζεται τα μαθήματα που πήρε από τότε που παντρεύτηκε, απέκτησε παιδιά και αποσύρθηκε από το NFL. «Έχουν δημιουργηθεί τόσα πολλά από το “The Blind Side” για τα οποία είμαι ευγνώμων, γι’ αυτό και ίσως σας σοκάρει το γεγονός ότι η εμπειρία γύρω από την ιστορία ήταν επίσης μια μεγάλη πηγή μερικών από τους βαθύτερους πόνους και τον πόνο μου τα τελευταία 14 χρόνια», γράφει στο βιβλίο, σύμφωνα με το ESPN. «Πέρα από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, την πολιτική και τα χρήματα πίσω από το βιβλίο και την ταινία, ήταν η αρχή των επιλογών που έκαναν κάποιοι άνθρωποι που με πλήγωσαν πολύ βαθιά».

Κατά την προώθηση του βιβλίου στην εκπομπή «The Jim Rome Show», ο Oher είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά του με την ταινία ήταν ότι τον παρουσίαζε ως κάποιον που δεν ήταν ικανός να διαβάσει ή να γράψει. «Στη δευτέρα τάξη έπαιζα θεατρικά έργα μπροστά στο σχολείο», είπε. «Όταν πηγαίνεις στα αποδυτήρια και οι συμπαίκτες σου πιστεύουν ότι δεν μπορείς να μάθεις ένα εγχειρίδιο παιχνιδιού, αυτό είναι βαρύ».

Τι απαντά ο άνθρωπος που έπαιξε τον Michael Oher, Quinton Aaron

Ο ηθοποιός Quinton Aaron, ο οποίος υποδύθηκε τον Michael Oher στο «The Blind Side», δήλωσε ότι η ρήξη μεταξύ του πρώην ποδοσφαιριστή και της οικογένειας Tuohy είναι μια «θλιβερή, ατυχής εξέλιξη των γεγονότων».

«Σοκαρίστηκα και αιφνιδιάστηκα εντελώς», δήλωσε αποκλειστικά στο nypost.com ο Aaron. «Έχοντας γνωρίσει τον Michael και τους Tuohys, νιώθω ότι πρόκειται για μια θλιβερή, ατυχή τροπή των γεγονότων. Μπορώ να πω μόνο από την προσωπική μου εμπειρία από τη συνάντησή μου και με τα δύο μέρη, ότι έχω τον απόλυτο σεβασμό για όλους αυτούς όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Aaron δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την εμπειρία του στα γυρίσματα της ταινίας «The Blind Side» λόγω των κανόνων της συνεχιζόμενης απεργίας SAG-AFTRA στην οποία συμμετέχει, αλλά υποστήριξε ότι εξεπλάγη όταν άκουσε τους ισχυρισμούς του Oher ότι ο Sean και η Leigh Anne Tuohy εξαπάτησαν τον πρώην αστέρα του NFL.

To Top