Κόσμος

Η κλήση κινδύνου στο BBC οδήγησε στη διάσωση έξι γυναικών, παγιδευμένων σε φορτηγό-ψυγείο στη Γαλλία…

μετανάστριες

Η κλήση κινδύνου στο BBC οδήγησε στη διάσωση έξι γυναικών, παγιδευμένων σε φορτηγό-ψυγείο στη Γαλλία – «Παρακαλώ βοηθήστε, είναι επείγον»

Έξι γυναίκες διασώθηκαν από το πίσω μέρος ενός φορτηγού στη Γαλλία, αφού το BBC βοήθησε στον εντοπισμό τους και ειδοποίησε την αστυνομία.

Οι τέσσερις Βιετναμέζεςη μία εκ των οποίων ανήλικη και οι δύο Ιρακινές, που πιστεύεται ότι είναι μετανάστριες, παγιδεύτηκαν μέσα, πανικόβλητες και πάλευαν να αναπνεύσουν. Μία από αυτές μίλησε στο BBC μέσα από το φορτηγό.

Το BBC επικοινώνησε στη συνέχεια με την αστυνομία, η οποία σταμάτησε το φορτηγό.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον οδηγό του και άνοιξε επίσης έρευνα για πιθανή επιχείρηση εμπορίας ανθρώπων.

Η ιστορία

«Γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης, η οθόνη του τηλεφώνου μου φωτίστηκε», γράφει στο άρθρο της η δημοσιογράφος Khue B. Luu. «Ήταν ένα μήνυμα που έγραφε: “Υπάρχουν κάποιοι που πέρασαν τα σύνορα από τη Γαλλία στην Αγγλία με ένα φορτηγό-ψυγείο” και συνεχίζει η ρεπόρτερ:

«Πριν προλάβω να διαβάσω το μήνυμα, ήρθε μια κλήση. “Είσαι στην Ευρώπη; Παρακαλώ βοηθήστε, είναι επείγον”, ακούστηκε μια πανικόβλητη φωνή.

Ένιωσα ρίγη παντού. Η τραγική ιστορία 39 Βιετναμέζων μεταναστών που βρέθηκαν νεκροί μετά από ασφυξία σε ένα φορτηγό το 2019 στο Έσσεξ ήταν ακόμα νωπή στο μυαλό μου.

Δεν ήξερα ποιος ήταν στην άλλη πλευρά του τηλεφώνου, αλλά πίστευα ότι με ήξερε από όταν κάλυψα τους θανάτους στο Έσσεξ, καθώς πολλοί Βιετναμέζοι με πλησίασαν εκείνη τη στιγμή.

Έκανα μερικές ερωτήσεις, αλλά γρήγορα απογοητεύτηκα που δεν μπορούσα να πάρω τις πληροφορίες που χρειαζόμουν.

Αυτό που έμαθα ήταν ότι υπήρχε μια ομάδα περίπου έξι ατόμων στο φορτηγό, ο αριθμός κυκλοφορίας του ήταν άγνωστος, όπως και η τοποθεσία του και η κατεύθυνση προς την οποία όδευε.

Το μόνο που ήξερα σε αυτό το σημείο, από ό,τι μου είπε η φωνή από την άλλη πλευρά, ήταν ότι το όχημα βρισκόταν στη Γαλλία, αλλά φαινόταν ότι είχε γυρίσει και δεν πήγαινε πια προς τον αρχικό του προορισμό – τα σύνορα με την Αγγλία.

Μου είπαν ότι επρόκειτο για έξι γυναίκες σε συνθήκες κρύου από τον κλιματισμό και πανικοβλημένες.

Αλλά ήταν ακόμα σε θέση να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο και ο καλών έφερε μία από αυτές σε επαφή μαζί μου.

«Κάνει τόσο κρύο» μια νεαρή γυναίκα μου έστειλε μήνυμα από το φορτηγό που μετέφερε μπανάνες. Είπε ότι το φορτηγό ήταν σφραγισμένο με μια σιδερένια ράβδο.

Μου έστειλε επίσης δύο σύντομα βίντεο που έδειχναν τη σκηνή μέσα.

Ένα βίντεο έδειχνε ένα σκοτεινό τμήμα και στοιβαγμένα μέχρι την οροφή υπήρχαν χαρτόκουτα που περιείχαν φρούτα, αφήνοντας μόνο μερικές δεκάδες εκατοστά χώρο για να καθίσουν στο πάτωμα. Ακούστηκε ένας βήχας και μια νεαρή γυναικεία φωνή είπε σε άπταιστα αγγλικά: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1
Η κλήση κινδύνου στο BBC οδήγησε στη διάσωση έξι γυναικών, παγιδευμένων σε φορτηγό-ψυγείο στη Γαλλία... 4

Η γυναίκα μου είπε ότι μπήκαν στο φορτηγό γύρω στις 00:30 το προηγούμενο βράδυ. Έκτοτε είχαν περάσει περισσότερες από 10 ώρες εκεί και άρχισαν να ανησυχούν όταν τα δεδομένα τοποθεσίας στο τηλέφωνό τους έδειξαν ότι το φορτηγό είχε αλλάξει κατεύθυνση.

Εντοπίζοντας το φορτηγό

Χωρίς πολύ χρόνο για σκέψη, επικοινώνησα με συναδέλφους από το BBC News και με δημοσιογράφους που ζουν στη Γαλλία. Παράλληλα, ενημερώθηκε και ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στο Λονδίνο, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως τον συνάδελφό του στη σύνταξη του Παρισιού που ειδικευόταν στη μετανάστευση.

Η γυναίκα μπόρεσε να μοιραστεί μαζί μου την τοποθεσία της, από την οποία είδα ότι το φορτηγό βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο E15, κοντά στο Dracé, βόρεια της Λυών.

Στη συνέχεια, ζήτησα από έναν συνάδελφο στη Γαλλία να επικοινωνήσει με το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα στο φορτηγό, και μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να τους στείλουμε τα στοιχεία που είχαμε.

Η γυναίκα δεν μπόρεσε να κάνει κλήσεις μέσα από το φορτηγό. Δεν είναι σαφές για μένα γιατί όχι, αλλά μπορεί να οφειλόταν στον τύπο της κάρτας Sim που χρησιμοποιούσε.

Συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν και στέλναμε συνεχώς ενημερώσεις για την τοποθεσία του οχήματος στον Pham Cao Phong, έναν ανεξάρτητο δημοσιογράφο στο Παρίσι, καθώς και στην ομάδα του BBC News στην Ευρώπη και στη γαλλική αστυνομία.

Ξαφνικά, η κοινή χρήση τοποθεσίας διακόπηκε – είχα χάσει το φορτηγό.

Όμως, η νεαρή γυναίκα μπορούσε ακόμα να μου στείλει μήνυμα. Μου είπε ότι το κλιματιστικό ήταν απενεργοποιημένο – και δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

«Είμαστε τόσο ασφυκτικά» έγραψε.

%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B11 1
Η κλήση κινδύνου στο BBC οδήγησε στη διάσωση έξι γυναικών, παγιδευμένων σε φορτηγό-ψυγείο στη Γαλλία... 5

Κολλημένες στο στενό χώρο που είδα στο σύντομο βίντεο κλιπ, φοβήθηκα ότι δεν θα είχαν πολύ χρόνο να αντέξουν.

Προσπάθησα να τις καθησυχάσω, λέγοντάς τες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να μη μιλούν για να εξοικονομήσουν αέρα και ότι η αστυνομία θα ερχόταν πολύ γρήγορα.

Κοίταξα νευρικά την οθόνη του υπολογιστή και μετά το τηλέφωνό μου, περιμένοντας νέα.

Η επέμβαση της αστυνομίας

Αφού μίλησα για λίγο μαζί της, ανακάλυψα ότι πριν μπουν στο φορτηγό, τρεις άνδρες που ήταν μαζί με τη γυναίκα αποφάσισαν να μην την ακολουθήσουν. Δεν είμαι σίγουρη γιατί πήραν αυτή την απόφαση, αλλά έβγαλαν φωτογραφία τον αριθμό πινακίδας του φορτηγού.

Η φωτογραφία έδειχνε ότι είχε ιρλανδικές πινακίδες κυκλοφορίας και στο τηλέφωνό μου μπόρεσα να δω ξανά τη θέση του.

Η γαλλική αστυνομία στην περιοχή μας είπε ότι είχε εντοπίσει τη θέση του οχήματος και το είχε σταματήσει.

Της έστειλα μήνυμα, αλλά δεν νομίζω ότι διάβασε τα μηνύματά μου – πρέπει να έφτασε η αστυνομία και να της κατέσχεσε το τηλέφωνό της.

Οι τέσσερις Βιετναμέζες είπαν ότι επιβιβάστηκαν στο φορτηγό με την υπόσχεση ότι θα μεταφερθούν με ασφάλεια στην Αγγλία.

Όσο για μένα, ένιωσα ανακούφιση γνωρίζοντας ότι ήταν πλέον ασφαλείς στη Γαλλία. Είναι ασφαλείς, είπα στον εαυτό μου, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

To Top