Ελλάδα

Η παραγωγή της Θεσσαλίας «πνίγηκε» – «Έτοιμοι οι επιτήδειοι να “φουσκώσουν” τις τιμές»

thessalia09

Η παραγωγή της Θεσσαλίας «πνίγηκε» – «Έτοιμοι οι επιτήδειοι να “φουσκώσουν” τις τιμές»

Βαρύτατο πλήγμα στην αγροτική παραγωγή της χώρας, έφερε η κακοκαιρία Daniel. Οι τεράστιες καταστροφές στην «καρδιά» της αγροτικής παραγωγής, τον θεσσαλικό κάμπο, θα φέρει νέο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα. «Οι συνέπειες από τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι τραγικές, τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και σε οικονομικό» τόνισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου που μίλησε στο Newsbeast.

Σε απόγνωση, οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής κάνουν λόγο για δραστική συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. «Συνάνθρωποι μας πνίγηκαν στα λασπόνερα, τεράστιες εκτάσεις πλημμύρισαν, υποδομές καταστράφηκαν, μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου αλλά και της αγροτικής παραγωγής
χάθηκε. Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές, η επόμενη μέρα προβλέπεται πάρα πολύ δύσκολη, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία αλλά συνολικά για την οικονομία» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στα τρόφιμα

Οι ανατιμήσεις στο χονδρεμπόριο αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω το καλάθι των καταναλωτών το προσεχές διάστημα. «Ήδη βλέπουμε στην αγορά τις πρώτες αρνητικές εξελίξεις. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αυξήσεις στις τιμές αγροτικών προϊόντων κατά 20% και 25% ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για υψηλότερα ποσοστά. Και είμαστε ακόμα στην αρχή» εκτίμησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει πως κάθε αύξηση στην τιμή των οπωροκηπευτικών προϊόντων, εξαιτίας των ζημιών που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την θεομηνία «Daniel», μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Ελλείψεις στα ράφια

Με δεδομένο ότι το κενό που δημιουργείται λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα, αναγκαστικά θα καλυφθεί από εισαγωγές, σε μια συγκυρία που οι τιμές και στις διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά, προκαλεί περαιτέρω ανησυχία στους καταναλωτές.

«Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν και ελλείψεις σε ορισμένα είδη αλλά και περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές. Ανάλογη θα είναι η κατάσταση και με το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πνίγηκαν χιλιάδες ζώα και αυτό σημαίνει περισσότερες εισαγωγές κρέατος, υψηλότερη τιμή του ντόπιου αλλά και εκτόξευση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων» είπε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ και πρόσθεσε πως: «Εκεί που ελπίζαμε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα, αυτό που έγινε στη Θεσσαλία θα σταθεί αφορμή να δούμε νέο ράλι τιμών. Και δεν πρόκειται για μία πρόσκαιρη αρνητική εξέλιξη. Είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν και πάλι εκτάσεις που σήμερα είναι καλυμμένες από νερά» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

chatzitheodosiou photo
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ., κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Έτοιμοι οι επιτήδειοι να «φουσκώσουν» τις τιμές

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. εκτίμησε πως θα υπάρξουν προσπάθειες από κάποιους επιτήδειους να «φουσκώσουν» τις τιμές, επικαλούμενοι την καταστροφή που έγινε στον θεσσαλικό κάμπο. «Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιήσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να πατάξει κάθε πιθανή ενέργεια αισχροκέρδειας, προφυλάσσοντας έτσι τους καταναλωτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Με το βλέμμα στη Θεσσαλία η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει και ν’ αναπτύξει το οικονομικό πλάνο της Κυβέρνησης μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, από την ΔΕΘ. Ο πήχης των προσδοκιών σε επίπεδο παροχών έχει κατέβει λόγω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς από την κακοκαιρία και για το λόγο αυτό, όπως όλα δείχνουν, «παγώνει» η επέκταση του market pass που ήταν να παραταθεί ως τον Δεκέμβριο, μετατίθεται για τον Ιανουάριο (αντί για Δεκέμβριο) η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν είχαν πάρει αύξηση, ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει και ο σχεδιασμός για διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης

«Η τραγωδία της Θεσσαλίας δημιουργεί νέα δεδομένα και επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα όλη τη χώρα. Κονδύλια που αρχικά είχαν υπολογιστεί για να ενισχύσουν το εισόδημα των πολιτών, ειδικά των ευάλωτων, τώρα θα αξιοποιηθούν -και ορθά- για την στήριξη των πληγέντων αλλά και για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των πολύ μεγάλων ζημιών» είπε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ένας επανασχεδιασμός από πλευράς κυβέρνησης η οποία καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων της Θεσσαλίας αλλά και να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την ακρίβεια που ήδη πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όλης της χώρας» κατέληξε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

To Top