Κόσμος

Η Σουηδία καταδίκασε Κούρδο για προσπάθεια χρηματοδότησης του PKK

Η Σουηδία καταδίκασε Κούρδο για προσπάθεια χρηματοδότησης του PKK

Δικαστήριο της Σουηδίας καταδίκασε σε φυλάκιση έναν Κούρδο, που κρίθηκε ένοχος για προσπάθεια χρηματοδότησης του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

«Το περιφερειακό δικαστήριο κρίνει ένοχο Κούρδο με καταγωγή από την Τουρκία για το ότι προσπάθησε να πιέσει Κούρδο επιχειρηματία στην Στοκχόλμη να πληρώσει χρήματα στο PKK υπό την απειλή όπλου», ανέφερε σε δήλωση ο δικαστής Μανς Βίγκεν.

«Η απόπειρα εκβιασμού έγινε εντός του πλαισίου της εκτεταμένης δραστηριότητας συγκέντρωσης χρημάτων που διεξάγει το PKK στην Ευρώπη, δηλαδή μέσω εκβιασμού», δήλωσε.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον άνδρα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών για απόπειρα εκβιασμού, για σοβαρό αδίκημα με όπλα και για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, σύμφωνα με την ετυμηγορία.

«Ο άνδρας πρέπει επίσης να απελαθεί από τη Σουηδία και να απαγορευθεί η επιστροφή του εδώ, χωρίς χρονικό όριο», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του.

Μάλιστα, η ετυμηγορία έρχεται σε μια ευαίσθητη περίοδο για τις σχέσεις της Σουηδίας με την Τουρκία. Η Άγκυρα καθυστερεί το αίτημα της Σουηδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εν μέρει διότι, όπως ισχυρίζεται, η Σουηδία προσφέρει καταφύγιο σε υποστηρικτές παραστρατιωτικών οργανώσεων τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες, Τετάρτη, τη στήριξή του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ σε συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Τουρκία θα άρει τις αντιρρήσεις της εγκαίρως για τη σύνοδο της συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα.

To Top