Κόσμος

Η Βόρεια Κορέα θα κάνει νέα προσπάθεια να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο

North Korea

Η Βόρεια Κορέα θα κάνει νέα προσπάθεια να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο

Η Βόρεια Κορέα ενημέρωσε την ακτοφυλακή της Ιαπωνίας πως θα εκτοξεύσει δορυφόρο τις προσεχείς ημέρες, μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η εκτόξευση προβλέπεται να γίνει μεταξύ της Πέμπτης 24ης και της Πέμπτης 31ης Αυγούστου. Θα γίνει μια νέα προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος, έπειτα από αυτήν που απέτυχε τον Μάιο, εξήγησε το Kyodo.

Την 31η Μαΐου, πύραυλος ο οποίος σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ μετέφερε δορυφόρο στρατιωτικής αναγνώρισης κατέπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα λίγη ώρα μετά την εκτόξευσή του, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος –αστάθειας στον κινητήρα και στο σύστημα καυσίμου–, σύμφωνα με τις βορειοκορεατικές αρχές.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε εξηγήσει πως ήθελε να «αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και των υποτελών τους».

Την εκτόξευση είχαν καταδικάσει οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, καταγγέλλοντας νέα παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θεωρητικά απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους, οι τεχνολογίες των οποίων είναι παρόμοιες με αυτές των πυραύλων που θέτουν σε τροχιά δορυφόρους. Η εκτόξευση είχε προκαλέσει συναγερμούς στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα.

Μετά την ανάσυρση και την ανάλυση των συντριμμιών πάντως το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε πως, κατά τους ειδικούς του, ο δορυφόρος δεν θα είχε «καμιά στρατιωτική χρησιμότητα ως προς την αναγνώριση».

Αν και η Βόρεια Κορέα γενικά δεν προειδοποιεί για τις πυραυλικές δοκιμές της, ενημερώνει για το διαστημικό πρόγραμμά της, που παρουσιάζει ως ειρηνικό.

Το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα ανέφερε πως το Τόκιο, η Σεούλ και η Ουάσιγκτον θα παρακολουθήσουν σε στενό συντονισμό την εκτόξευση.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή ανέφερε πως ο πύραυλος με τον δορυφόρο πιθανότατα θα καταπέσει εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας.

Όπως και να έχει, πάντως, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα αξίωσε σήμερα η Βόρεια Κορέα να «ακυρώσει» την εκτόξευση.

«Ζήτησα από τους (Ιάπωνες) υπουργούς να ενημερώσουν το κοινό, να συνεργαστούν με τις ενδιαφερόμενες χώρες και να καλέσουν τη Βόρεια Κορέα να ακυρώσει αυτή την εκτόξευση, καθώς και να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα προετοιμασίας για κάθε απρόβλεπτο ενδεχόμενο», είπε ο κ. Κισίντα στον Τύπο.

Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν παρακολούθησε εκτόξευση πυραύλων

Στο μεταξύ, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν παρακολούθησε εκτόξευση στρατηγικών πυραύλων κρουζ από πολεμικό πλοίο, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, μετέδωσε τη Δευτέρα (21/8) το πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ (KCNA).

Το KCNA δεν διευκρίνισε πότε πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη δοκιμή, στόχος της οποίας ήταν η επαλήθευση των δυνατοτήτων του πυραυλικού συστήματος και η εκπαίδευση σε συνθήκες προσομοίωσης πραγματικού πολέμου.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλου έχει τη δυνατότητα να πλήξει χερσαίους στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων. Το πλοίο από το οποίο εκτοξεύτηκε φαίνεται πως είναι κορβέτα σχεδιασμένη ώστε να περιορίζει την πιθανότητα ανίχνευσης από ραντάρ.

Τα ναυτικά γυμνάσια της Πιονγκγιάνγκ θεωρούνται απάντηση στην ετήσια στρατιωτική άσκηση που ξεκίνησαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας και θα διαρκέσει 11 ημέρες.

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προετοιμάζουν επίθεση σε βάρος της, ισχυρισμός που η Ουάσινγκτον και η Σεούλ διαψεύδουν.

Κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Καμπ Ντέιβιντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ συμφώνησαν να ενισχύσουν σημαντικά την αμυντική συνεργασία τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν – μεταξύ άλλων – τις «προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

To Top