Κόσμος

Ηχούν σειρήνες της αεράμυνας σε περιοχές του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα – Τέλος η ανακωχή;

gaza israil6

Σειρήνες αεράμυνας σε περιοχές του Ισραήλ, πυρά και εκρήξεις στη βόρεια Γάζα – Τέλος η ανακωχή;

Σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούσαν πως εκτοξεύθηκαν ρουκέτες, ήχησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε τομείς του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν. Πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή του Ισραήλ και της Χαμάς την 24η Νοεμβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε αρχικά πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τη Γάζα. Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος αναχαίτισε ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την ενεργοποίηση σειρήνων της αεράμυνας σε περιοχές γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Η αναχαίτιση έγινε χονδρικά μια ώρα προτού εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας βάσει της οποίας τέθηκε εφαρμογή η ανακωχή την 24η Νοεμβρίου. Τυπικά η ανακωχή τερματίζεται στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η εξέλιξη σημαίνει πως η ανακωχή τερματίστηκε, σημειώνει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από πλευράς Χαμάς μέχρι στιγμής, ούτε ανάληψη της ευθύνης.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή. Ούτε τα μέρη, ούτε το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί ανάμεσά τους, ανακοίνωσαν νέα παράταση της συμφωνίας.

Παράλληλα, πυρά και εκρήξεις ακούγονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε το Shebab News Agency («Πρακτορείο Ειδήσεων της Νεολαίας»), το οποίο θεωρείται προσκείμενο στη Χαμάς, μέσω Telegram, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή με ανεξάρτητο τρόπο.

Πάντως νωρίτερα σήμερα, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές της στην αιγυπτιακή διπλωματία, ανέφερε ότι το Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, συμφώνησαν να παραταθεί η ανακωχή για όγδοη ημέρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η απελευθέρωση κι άλλων ισραηλινών ομήρων σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Δεν έχει υπάρξει καμιά ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων ούτε από το Ισραήλ, ούτε από τη Χαμάς, ούτε από το Κατάρ, το εμιράτο του Κόλπου που διαδραματίζει ρόλο βασικού μεσολαβητή, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Ο στρατός του Ισραήλ διαμηνύει πως είναι έτοιμος να «πλήξει ανά πάσα στιγμή» τη Χαμάς

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε νωρίτερα τη νύχτα σήμερα πως οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για την επανέναρξη των εχθροπραξιών με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «ανά πάσα στιγμή».

«Είμαστε έτοιμοι για την επίθεσή μας (…) είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε ανά πάσα στιγμή», είπε ο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού.

Η ισχύς της συμφωνίας ανακωχής που άρχισε να εφαρμόζεται την περασμένη Παρασκευή και παρατάθηκε δυο φορές, την τελευταία για 24 ώρες.

Το πρωί της Πέμπτης, η Χαμάς ανέφερε πως οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να παραλάβουν τα πτώματα τριών ομήρων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για μητέρα, το μωρό της, ηλικίας 10 μηνών, και 4χρονο αγοράκι.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Χαγκαρί αντέτεινε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι των τριών ομήρων και έκανε λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» της Χαμάς.

To Top