Πολιτική

Ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας στην Ελλάδα – Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη και η επιθυ…

naredra modi

Ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας στην Ελλάδα – Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη και η επιθυμία για επενδύσεις

Οι ηγέτες δυο χωρών με σπουδαίους πολιτισμούς, της Ελλάδας και της Ινδίας θα συναντηθούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι θα φέρουν ξανά κοντά τις δυο χώρες 40 χρόνια μετά το ταξίδι της σπουδαίας Ινδής πολιτικού Ίντιρα Γκάντι η οποία είχε βρεθεί στην Αθήνα και τους Δελφούς.

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επισκεφθεί την Ινδία.

«Αυτή θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη σε αυτή τη χώρα. Έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 40 χρόνια. Οι επαφές μεταξύ των δύο πολιτισμών μας ξεπερνούν τις δύο χιλιετίες. Στη σύγχρονη εποχή, οι δεσμοί μας έχουν ενισχυθεί από τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του πλουραλισμού. Η συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η άμυνα και οι πολιτιστικές και λαϊκές επαφές, έχουν φέρει τις δύο χώρες μας πιο κοντά», τόνισε σε δήλωσή του αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην χώρα μας ο Ναρέντρα Μόντι. Και κατέληξε: «Ανυπομονώ να ανοίξει η επίσκεψή μου στην Ελλάδα ένα νέο κεφάλαιο στην πολυπαραγοντική μας σχέση».

Η επίσκεψη αυτή έρχεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε μια περίοδο που η Ινδία αναδεικνύεται σε ανερχόμενη παγκόσμια οικονομική δύναμη. Οικονομικοί αναλυτές την χαρακτηρίζουν ως τη «νέα Κίνα» καθώς όλο και περισσότερες πολυεθνικές συρρέουν στο έδαφός της ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ινδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,9% το οικονομικό έτος 2023, γεγονός που θα την καταστήσει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία μεταξύ των επτά μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Σημειώνουν μάλιστα ότι η Ελλάδα ποντάρει στην συνεργασία με την Ινδία ειδικά στον οικονομικό τομέα. Και οι δυο χώρες αναζητούν, οι εμπορικές τους σχέσεις, να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο τόσο για προϊόντα όσο και για υπηρεσίες, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί την πύλη εισόδου προς την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκε το 1ο Επιχειρηματικό Forum Ελλάδας- Ινδίας, στο οποίο, εκφράστηκε η επιθυμία από την ινδική πλευρά, να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε κλάδους όπως αυτός των τροφίμων, των ποτών, αλλά και άλλων βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων.

Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11:00 θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό της Ινδίας και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ναρέντρα Μόντι.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Μόντι, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.

To Top