Κόσμος

Ιστορικό εργοστάσιο μετατρέπεται σε φουτουριστικό συγκρότημα γραφείων – Θα μοιάζει με γυάλινο κουτί…

domino sugar

Ιστορικό εργοστάσιο μετατρέπεται σε φουτουριστικό συγκρότημα γραφείων – Θα μοιάζει με γυάλινο κουτί μέσα στη πόλη

Ένα ιστορικό εργοστάσιο ζάχαρης που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1884, θα μετατραπεί σε ένα φουτουριστικό συγκρότημα γραφείων και θα μοιάζει ως ένα τεράστιο γυάλινο κουτί μέσα στον αστικό ιστό.

Η New York Post αναφέρει ότι πρόκειται για το Domino Sugar Refinery που βρίσκεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα από τον τότε δήμαρχο Henry Havemeyer. Θεωρούνταν ορόσημο για την βιομηχανική εξέλιξη της πόλης, ενώ ξεχώριζε από την τεράστια καμινάδα του και τα κόκκινα τούβλα.

Μάλιστα, εκείνη την εποχή απασχολούσε χιλιάδες εργάτες και βοήθησε να φτιαχτούν περιουσίες στη Wall Street παράγοντας αρκετούς τόνους σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας, η παραγωγή ξεκίνησε να μειώνεται και να δημιουργούνται προβλήματα συντήρησης, ενώ έκλεισε οριστικά το 2004, όταν η ιδιοκτήτρια εταιρεία μετέφερε αλλού τις δραστηριότητες της.

Εντούτοις, το 2015 το γραφείο Two Trees και ο αρχιτέκτονας Vishaan Chakrabarti της εταιρείας Practice for Architecture and Urbanism πήραν άδεια για να αναδιαμορφώσουν τον χώρο, ώστε να αξιοποιηθεί.

domino sugar1
Το εργοστάσιο Domino Sugar Refinery

Η φουτουριστική κατασκευή

Οι πρώτες εργασίες αποκατάστασης του χώρου μόλις ολοκληρώθηκαν και τώρα απομένουν οι τελικές πινελιές, ιδιαίτερα στα εσωτερικά μέρη. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Vishaan Chakrabarti, το εργοστάσιο εκ πρώτης όψεως, θα παραπέμπει σε ό,τι ήταν, αφού θα παραμείνουν τα κόκκινα τούβλα και η μεγάλη καμινάδα. Όμως στο εσωτερικό τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς το κτίριο θα μοιάζει με ένα τεράστιο γυάλινο κλουβί.

Συγκεκριμένα, όλα τα παράθυρα θα είναι τεράστια και γυάλινα, χωρίς να ευθυγραμμίζονται με τις πλάκες στα δάπεδα, ενώ στην οροφή θα τοποθετηθεί ένας γυάλινος θόλος.

Επίσης, στο πλάι θα κρέμονται φυτά, που θα παραπέμπουν σε ένα τεράστιο κήπο, όπως υπάρχει στα κλασσικά παραμύθια.

Επιπλέον, το κάθε τετραγωνικό θα κοστίζει 60 δολάρια το λιγότερο, ενώ οι ιδιοκτήτες περιμένουν ως ενοικιαστές τεχνολογικές εταιρείες και ειδικά από τον χώρο των ΜΜΕ, γιατί η αρχιτεκτονική παραπέμπει αισθητικά στους συγκεκριμένους κλάδους ενοικιαστών.

To Top