Ελλάδα

Καμπανάκι από την ΕΕ – Καταδικάζει «σθεναρά» τις επιθέσεις ισραηλινών εναντίον παλαιστινίων κατοίκων…

Καμπανάκι από την ΕΕ – Καταδικάζει «σθεναρά» τις επιθέσεις ισραηλινών εναντίον παλαιστινίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τζουζέπ καταδίκασε «σθεναρά» χθες Τρίτη (31/1) τις επιθέσεις τις οποίες διαπράττονται «από ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» του για το ζήτημα.

Σε συνομιλίες που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε επίσης στην «επείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί ο πολιτικός ορίζοντας και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία» προκειμένου «να καταλήξουμε σε μόνιμη και διαρκή διευθέτηση της σύγκρουσης, βασισμένη στη λύση των δυο κρατών», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

SOS για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη – «Μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο»

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Πέτερ Στάνο από την πλευρά του δήλωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η κατάσταση στη Δυτική Όχθη «μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο» και προειδοποίησε εναντίον «του κινδύνου επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης».

«Το Ισραήλ έχει καθήκον να προστατεύει τους αμάχους στη Δυτική Όχθη από τη βία εξτρεμιστών εποίκων, να φροντίζει να λογοδοτούν οι δράστες αυτών των ενεργειών και να επεμβαίνουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Πρόκειται για νομική υποχρέωση που πρέπει να τηρείται», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ διεξάγει εντατικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς με ορμητήριο τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά σε κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας 240 ομήρους.

Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, όπου κυβερνά η Χαμάς, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 8.500 άνθρωποι μέχρι σήμερα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν παράλληλα τις επιχειρήσεις τους στη Δυτική Όχθη, που κατέχουν από τον ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1967.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, τουλάχιστον 122 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους από την 7η Οκτωβρίου.

Χθες Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτι στη Δυτική Όχθη το οποίο κατ’ αυτόν ανήκε στον Σάλεχ αλ Αρούρι, τον δεύτερο τη τάξει της Χαμάς, που είναι εξόριστος.

Ανέφερε πως δυνάμεις του μπήκαν στο χωριό Αρούρα, κοντά στη Ραμάλα, κι άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που τους πέταγαν πέτρες κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης.

To Top