Κόσμος

Καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών θα βιώσουν οι ΗΠΑ – «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια υπαρξ…

AP23203040874792

Καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών θα βιώσουν οι ΗΠΑ – «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή»

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στις ΗΠΑ, γιατί καύσωνας θα σαρώσει τα ανατολικά της χώρας, με τους ειδικούς να τονίζουν πως η ζέστη μπορεί να είναι φονική και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προφυλαχθούν.

Έτσι, περίπου 180 εκατομμύρια Αμερικανοί, ο μισός πληθυσμός της χώρας, θα βιώσει αυτόν τον καύσωνα. Ο υδράργυρος προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τους 37,8 βαθμούς Κελσίου, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Οι αρχές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον, τη Φιλαδέλφεια και άλλες μεγάλες πόλεις προέτρεψαν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις εξωτερικές εργασίες ή ακόμη και το παιχνίδι στο ύπαιθρο, να πίνουν άφθονα υγρά και να προσέχουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους γείτονές τους.

Στη Φιλαδέλφεια, οι τοπικές αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό μέχρι το Σάββατο. Θα λειτουργούν κλιματιζόμενοι χώροι για τους άστεγους και μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τους ηλικιωμένους.

Παρόμοιοι κλιματιζόμενοι χώροι άνοιξαν και στην πόλη της Νέας Υόρκης, για όσους δεν διαθέτουν κλιματισμό.

AP23202827154748
Καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών θα βιώσουν οι ΗΠΑ – «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια υπαρξ... 4

«Προφυλάξτε τον εαυτό σας»

«Οι επόμενες τέσσερις ημέρες θα είναι καυτές. Προφυλάξτε τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας», είπε η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ στην πλατφόρμα X. Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα η αίσθηση της θερμοκρασίας αναμένεται ότι θα φτάσει τους 41,7 βαθμούς Κελσίου.

«Η ζέστη είναι φονική και η κλιματική αλλαγή καθιστά συχνότερα και πιο επικίνδυνα τα κύματα ακραίας ζέστης, ιδίως για τους ευάλωτους», είπε ο Επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, Ασουίν Βάσαν.

Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ από το 1850. Μια ανάλυση του Πανεπιστημίου της Λειψίας διαπιστώνει ότι ο Ιούλιος θα καταρρίψει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.

Στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ ο παρατεταμένος καύσωνας συνεχίζεται: Σήμερα, η θερμοκρασία στο Φοίνιξ της Αριζόντας αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τους 43,3 βαθμούς Κελσίου, για 28η συνεχόμενη ημέρα.

AP23198797003420
Καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών θα βιώσουν οι ΗΠΑ – «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια υπαρξ... 5

«Υπαρξιακή απειλή»

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια «υπαρξιακή απειλή», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να αρνείται ακόμη κάποιος τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ζήτησε από την υπουργό Εργασίας Τζούλι Σου να εκδώσει έκτακτη προειδοποίηση λόγω καύσωνα, για την προστασία εργαζομένων.

Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι η αμερικανική Δασική Υπηρεσία θα δώσει επιχορηγήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσει πόλεις να φυτέψουν δέντρα σε μια προσπάθεια μείωσης των θερμοκρασιών.

To Top