Ελλάδα

Κακοκαιρία Daniel-Λέκκας: «Πολύ μεγαλύτερος ο όγκος νερού που έπεσε σε σύγκριση με τον Ιανό»

5150669 1

Κακοκαιρία Daniel-Λέκκας: «Πολύ μεγαλύτερος ο όγκος νερού που έπεσε σε σύγκριση με τον Ιανό»

Το Μουζάκι και ο Παλαμάς Καρδίτσας επαναβιώνουν αυτές τις ώρες τον εφιάλτη των καταστροφικών πλημμύρων. Τον Οκτώβριο του 2021 η κακοκαιρία Ιανός χτύπησε την περιοχή με το ύψος των βροχοπτώσεων στην Καρδίτσα να ήταν τότε τα 188 χιλιοστά και στο Μουζάκι τα 158 χιλιοστά.

«Το ύψος των τωρινών βροχοπτώσεων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της κακοκαιρίας Ιανός και σε συνδυασμό με το μορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής λειτούργησαν έτσι ώστε να γεμίσει με πάρα πολύ νερό η λεκάνη απορροής που βρίσκεται πάνω από τα χωριά Δρακότρυπα και Νεράιδα και κατέβηκε πάρα πολύ νερό. Παράλληλα, η υπερχείλιση του ποταμού Πάμισα που διασχίζει το Μουζάκι, αλλά και το γεγονός ότι εξαιτίας του όγκου του νερού τα φράγματα δεν άντεξαν, οδήγησαν στα πλημμυρικά φαινόμενα» υποστηρίζει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε ο καθηγητής στο protothema.gr, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel η βροχή που έπεσε ήταν 331 χιλιοστά στην Καρδίτσα και 223 χιλιοστά στο Μουζάκι. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και γίνει ο απολογισμός, θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να επανεξετάσει και πάλι όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση μελλοντικών ισχυρών καιρικών φαινομένων.

To Top