Ελλάδα

Κακοκαιρία Elias: Ήχησε το 112 και στην Αττική – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

KAIROS1

Κακοκαιρία Elias: Ήχησε το 112 και στην Αττική – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Μήνυμα από το 112 εστάλη πριν λίγη ώρα και στους κατοίκους της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας Elias προειδοποιώντας τους για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων για αύριο Τετάρτη και καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων για αύριο Τετάρτη. Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις».

IMG 1301
Κακοκαιρία Elias: Ήχησε το 112 και στην Αττική – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες 3

Σε συναγερμό Πολιτική Προστασία και Στρατός

Την διαπίστωση ότι η κακοκαιρία αρχίζει και κατεβαίνει πιο νότια από τη Θεσσαλία και θα καλύψει το Δομοκό, τη Φθιώτιδα, ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς, τη Φωκίδα όπως επίσης και τη Βόρεια Εύβοια κατέθεσε κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού που εξελίχθηκε στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ Βασίλης Κικίλιας.

Στο συντονιστικό μετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων, όπως επίσης και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Συντονιστικού ο Βασίλης Κικίλιας σύστησε στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών τονίζοντας πως «γνωρίζουμε ότι υπάρχει η ιστορία του Σπερχειού σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπερχειλίσεις και τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται κυρίως σε χωριά της περιοχής. Ήδη έχει καταρτίσει ένα πλάνο η Πολιτική Προστασία και νομίζω ότι όλοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Η ισχύς είναι πάντα εν τη ενώσει!»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ Φάνης Σπανός υπογράμμισε ότι «ακόμη και στο μεσοδιάστημα οι υπηρεσίες της περιφέρειας έχουν παρέμβει σε κρίσιμα σημεία με καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων» και συμπλήρωσε πως «δουλεύουμε προληπτικά με έκτακτες εργασίες σε σημεία που ενδέχεται να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα» όπως είπε.

«Παραμένουμε σε επιφυλακή, ώστε να παρέμβουμε με όλες μας τις δυνάμεις -αν και όπου χρειαστεί- αναλόγως της έντασης και της διάρκειας του καιρικού φαινομένου» υπογράμμισε ο κ. Σπανός

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας με προτεραιότητα όπως υπογράμμισε «την προστασία της ανθρώπινης ζωής και έπειτα των περιουσιών και του περιβάλλοντος».

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Μαγνησίας, βόρειας Εύβοιας προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους.

Το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ωρο. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αύριο Τετάρτη.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 7 πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ, βαθμιαία όμως στα νότια πελάγη θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ ενώ στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει τους 24 με 26 και στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά καθώς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στην Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στην κεντρική και ανατολική Στερεά και συγκεκριμένα στους νομούς Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας καθώς και στη βόρεια Εύβοια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες.
Ανεμοι: Αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια, με τοπικές βροχές και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Στα νότια αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στις Σποράδες, τους νομούς Καρδίτσας και στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά και νότια πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το απόγευμα της Τρίτης (26/9), το ΓΕΕΘΑ, εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για τις δυνάμεις που βρίσκονται σε ετοιμότητα:

Σας ενημερώνουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και με διαταγή του ΓΕΕΘΑ είναι σε ετοιμότητα και για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, σε πλήρη συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα ως εξής:

Ήδη συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας με 778 άτομα προσωπικό, όπου περιλαμβάνονται 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ και 120 της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Επιπρόσθετα, έχουν ήδη διατεθεί:

  • 7 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ)
  • 31 οχήματα γενικής χρήσης
  • 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης
  • 68 μηχανήματα έργου
  • 2 γέφυρες Bailey σε Καλά Νερά Μαγνησίας και Στουρναραίικα Τρικάλων
  • 2 γεννήτριες
  • 46 λέμβοι
  • 6 λεωφορεία
  • 1 ‘Οχημα Περισυλλογής (LEO STANDARD)
  • 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος
  • 4 φωτιστικοί πύργοι

Επιπλέον, έχουν διατεθεί 11 ελικόπτερα και συγκεκριμένα επτά Huey, ένα Chinook στην 110 Πτέρυγα Μάχης, ένα S-70, ένα Super Puma και ένα ΑΒ-205 στην 111 Πτέρυγα Μάχης.

Ακόμη, έχει διατεθεί ένα αρματαγωγό που βρίσκεται στο λιμάνι του Βόλου ενώ σε ετοιμότητα διάθεσης έχουν τεθεί τα ΚΑΑΥ Πλαταμώνα, Μαλακίου, Λεπτοκαρυάς και ΚΕΔΑ Σκοτίνας για φιλοξενία πληγέντων.

Σημειώνεται ότι το σύνολο του διατιθέμενου προσωπικού πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω ως απαιτηθεί και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το σύνολο των τμημάτων «Ξενοκράτης» βρίσκεται σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης εντός στρατοπέδων στην περιοχή της Αττικοβοιωτίας και στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης αλλά και 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 14 λέμβους.

Επίσης, σε ετοιμότητα βρίσκονται:

  • 61 οχήματα γενικής χρήσης
  • 29 μηχανήματα έργου
  • 11 γεννήτριες
  • 14 λεωφορεία
  • 2 οχήματα περισυλλογής
  • 6 πυροσβεστικά
  • 4 υδροφόρα οχήματα
  • 4 οχήματα μεταφοράς λυμάτων
  • 2 συγκροτήματα άντλησης
  • 10 οχήματα Υγειονομικού
  • 1 ελικόπτερο Chinook
  • 1 ελικόπτερο Super Puma
  • 1 φρεγάτα στην Κάρυστο
  • 1 πλοίο ταχείας μεταφοράς στο ναύσταθμο Σαλαμίνας
To Top