Ελλάδα

Καλλιάνος για νέα κακοκαιρία: Έχω καιρό να δω βαρομετρικό χαμηλό με τέτοιες πιέσεις – Σημαίνει πολλά…

kakokairia 2

Καλλιάνος για νέα κακοκαιρία: Έχω καιρό να δω βαρομετρικό χαμηλό με τέτοιες πιέσεις – Σημαίνει πολλά για την ένταση των καταιγίδων

Ο Γιάννης Καλλιάνος τοποθετήθηκε για την νέα κακοκαιρία που θα σαρώσει τη χώρα και τόνισε πως έχει καιρό να δει «βαρομετρικό χαμηλό με τέτοιες πιέσεις» να έρχεται στην Ελλάδα.

Σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, σημείωσε τα εξής:

«ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ

Έχω αρκετό καιρό να δω ένα βαρομετρικό χαμηλό που να περνάει πάνω από τη χώρα μας και να είναι τόσο βαθύ, να έχει δηλαδή τόσο χαμηλή βαρομετρική πίεση στο κέντρο του που θα αγγίξει ακόμα και τα 980 mbar. Προφανώς και έχει ξανασυμβεί, όμως ομολογώ ότι δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Αυτό σημαίνει πολλά ως προς την ένταση κάποιων καταιγίδων αλλά και κυρίως ως προς την σφοδρότητα των ανέμων.

Ασχέτως όμως με το τι γράφτηκε αλλά και τι ειπώθηκε σε διάφορα μέσα, προσωπικά εκτιμώ ότι η αυριανή μέρα θα έχει κάποιες μικροεκπλήξεις σε ότι αφορά στα υψόμετρα χιονοπτώσεων.
Δηλαδή, για το χρονικό διάστημα από το απόγευμα / βράδυ του Σαββάτου έως και το πρωί / μεσημέρι της Κυριακής:

ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα ότι θα χιονίσει έστω και πρόσκαιρα στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

ΔΙΑΦΩΝΩ όμως ότι θα απασχοληθούν μόνο τα ηπειρωτικά από χιονοπτώσεις. Θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε ορεινά τμήματα των βορείων Επτανήσων αλλά και σε ορεινά τμήματα των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου (σε κάποιες περιπτώσεις και στα ημιορεινά εκεί.

ΣΥΜΦΩΝΩ ότι πρόσκαιρα οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν χαμηλότερα υψομετρικά στη Βόρεια Ελλάδα.

ΔΙΑΦΩΝΩ όμως ότι στα Βόρεια (Μακεδονία – Θράκη) θα χιονίσει μόνο πάνω από τα 500-700 μέτρα ενδεικτικά. Για παράδειγμα, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, τοπικά (δηλαδή σε ορισμένες περιοχές) οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και ακόμα χαμηλότερα, δηλαδή ακόμα και πάνω από τα 250-300 μέτρα υψόμετρο. Μπορεί να μην είναι παντού πυκνές, αλλά θα απασχολήσουν έστω και πρόσκαιρα και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου σε σχέση με τα 500-700 μέτρα.

ΥΓ_1: Επειδή θα έχει προηγηθεί βροχή πριν την έλευση των ψυχρότερων αερίων μαζών, δεν θα είναι εξαιρετικά εύκολη η χιονόστρωση. Αυτό θα συμβεί μόνο σε περιοχές που επιμείνουν οι χιονοπτώσεις και είναι κατά περιόδους πυκνές. Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι χιονοπτώσεις στα περισσότερα τμήματα δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλης διάρκειας.

ΥΓ_2: Οι άνεμοι θα είναι σφοδρότατοι ειδικά το Σάββατο και μέχρι και το πρωί της Κυριακής. Θα φτάνουν οι μέσες εντάσεις τους τα 8-9 μποφόρ, ενώ οι ριπές τους ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και τα 10-11 μποφόρ. Αυτές οι εντάσεις των ανέμων δεν θα απασχολούν μόνο νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές, θα απασχολούν και τα ηπειρωτικά τμήματα.

ΥΓ_3: Η “ισχύς” του βαρομετρικού χαμηλού που θα περάσει από τη Βόρεια Ελλάδα και θα κατευθυνθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα είναι τέτοια (990 mbar έως 980 mbar στα Βόρεια και καταλήγει με πίεση 966-970 mbar μέσα στη Μαύρη Θάλασσα), που οι εντάσεις των ανέμων πιθανότατα θα δημιουργήσουν προβλήματα.

ΥΓ_4: Πέρα από τις ανοιχτές θάλασσες, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον Θερμαϊκό κόλπο (και στον ευρύτερο νομό Θεσσαλονίκης), στον Κορινθιακό κόλπο, στον Πατραϊκό κόλπο αλλά και στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι εκεί ενδέχεται να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα».

ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ▪️Έχω αρκετό καιρό να δω ένα βαρομετρικό…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Friday, November 24, 2023

Χάρτες με την πορεία του καιρού

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σύντομη αλλά σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (24/11) έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής (26/11).

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού θα είναι ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και την Ευρώπη, γεγονός που θα συμβάλει στην ταχεία ανάπτυξη και βάθυνση ενός βαρομετρικού χαμηλού στη Νότια Αδριατική τα ξημερώματα του Σαββάτου (25/11). Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, αυτό το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να κινηθεί γρήγορα νότιοανατολικά προς το Βορειοανατολικό Αιγαίο και εν συνεχεία την Κυριακή 26/11 βορειοανατολικά προς τη Μαύρη Θάλασσα όπως διακρίνεται και στην παρακάτω ομάδα χαρτών.

Πρόγνωση ατμοσφαιρικής πίεσης (λευκές γραμμές), ανέμου (λευκά βέλη) και ύψους βροχής 3ωρου (αποχρώσεις του πράσινου-μπλε) για το πρωί του Σαββάτου 25/11 μεταξύ 05:00-08:00 (πρώτη), για το απόγευμα του Σαββάτου 25/11 μεταξύ 14:00-17:00 (δεύτερη) και μεταξύ 23:00 του Σαββάτου 25/11-02:00 της Κυριακής 26/11 (τρίτη).

Καιρός
Καλλιάνος για νέα κακοκαιρία: Έχω καιρό να δω βαρομετρικό χαμηλό με τέτοιες πιέσεις – Σημαίνει πολλά... 2

Πιο αναλυτικά, για το Σάββατο 25/11 αναμένονται:

-Βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες και είναι πιθανό να συνοδέυονται από σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και τη Θράκη. Τα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι παροδικά και πρόσκαιρα.

-Χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους σε τμήματα του Αιγαίου.

-Σημαντική ενίσχυση των ανέμων από νοτιοδυτικές αρχικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες και από τα βορειοδυτικά αναμένεται στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς με παρόμοιες εντάσεις.

Καιρός
Καλλιάνος για νέα κακοκαιρία: Έχω καιρό να δω βαρομετρικό χαμηλό με τέτοιες πιέσεις – Σημαίνει πολλά... 3

-Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες, αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα, της τάξης των 10-13 βαθμών. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής 26/11.

-Αρχικά τις απογευματινές ώρες, χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Γρήγορα και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 26/11 χιονοπτώσεις αναμένονται εώς και σε ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου, στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Μακεδονίας, και σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης (εκτός του Βορείου Έβρου όπου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα). Πρόσκαιρα και τοπικά, χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και σε πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

-Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 25/11 από τα βορειοδυτικά και θα περιοριστούν στο Αιγαίο, στη Θράκη και τοπικά στα ορεινά ηπειρωτικά.

Καιρός
Καλλιάνος για νέα κακοκαιρία: Έχω καιρό να δω βαρομετρικό χαμηλό με τέτοιες πιέσεις – Σημαίνει πολλά... 4

Την Κυριακή 26/11 αναμένονται:

-Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ενώ πρόσκαιρες βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλωθούν στην Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Τα φαινόμενα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο αναμένεται να εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές έως τις απογευματινές ώρες.

-Βορειοδυτικοί άνεμοι αρχικά έως 7-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες και εντάσεις έως 6-7 μποφόρ.

-Θερμοκρασίες σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

To Top