Ελλάδα

Καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Χρόνη Αηδονίδη: «Αγαπημένε μου δάσκαλε θα είσαι πάντα φωτεινό υπόδειγμα…

ntalaras

Καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Χρόνη Αηδονίδη: «Αγαπημένε μου δάσκαλε θα είσαι πάντα φωτεινό υπόδειγμα στη ζωή μου»

Η είδηση του θανάτου του σπουδαίου Χρόνη Αηδονίδη σκόρπισε θλίψη στην καλλιτεχνική σκηνή της Ελλάδας. Γνωστοί μουσικοί και ερμηνευτές, αλλά και πολιτιστικοί σύλλογοι που προάγουν τη μουσική παράδοση, αποχαιρέτησαν με αναρτήσεις τους τον Χρόνη Αηδονίδη, το «αηδόνι» της Θράκης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

«Αγαπημένε μου δάσκαλε, θα είσαι πάντα φωτεινό υπόδειγμα στη ζωή μου…», δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας στο Facebook για τον άνθρωπο που «ταξίδεψε» την παραδοσιακή μουσική μας στα πέρατα του κόσμου. Συγκεκριμένα, ο γνωστός μουσικός και τραγουδιστής, που είχε συνεργαστεί με τον εκλιπόντα, έγραψε τα εξής:

«Ένας Αρχάγγελος στη γη! Ο Χρόνης Αηδονίδης ήταν ο μελωδός των ανείπωτων μύθων και θρύλων της ιστορικής μας παράδοσης. Ένας εξάγγελος των πανάρχαιων μουσικών μας καταβολών. Αποθησαύρισε στον μακρύ του δρόμο επί γης μουσικές, ιδιώματα, τραγούδια, πολύτιμα δώρα και κειμήλια, και τα χάρισε γενναιόδωρα στους μαθητές του και σε όλο τον κόσμο.

Είχαμε μια βαθιά και μακροχρόνια σχέση και είμαι τυχερός για τις ατέλειωτες ώρες στο στούντιο στα “Αηδόνια της Ανατολής”, στις συναυλίες στην Αθήνα αλλά και στο τριεθνές στην πατρίδα του τον Έβρο. Τον Χρόνη τον αγαπούσαμε οικογενειακά. Νανούρισε με τη φωνή του παιδί κι εγγόνια. Αγαπημένε μου δάσκαλε, θα είσαι πάντα φωτεινό υπόδειγμα στη ζωή μου…».

Ένας Αρχάγγελος στη γη! Ο Χρόνης Αηδονίδης ήταν ο μελωδός των ανείπωτων μύθων και θρύλων της ιστορικής μας παράδοσης….

Posted by Γιώργος Νταλάρας on Monday, October 23, 2023

Γλυκερία: «Τον αποχαιρετώ με απέραντο σεβασμό και συγκίνηση!»

Με δική της ανάρτηση, η Γλυκερία αποχαιρέτισε τον σπουδαίο δάσκαλο της παραδοσιακής μουσικής λέγοντας: «Ο Χρόνης Αηδονίδης ήταν για όλους εμάς τους τραγουδιστές ένας από τους πιο σημαντικούς δασκάλους της παραδοσιακής μας μουσικής! Άφησε πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά, άξια παρακαταθήκη για τη νέα γενιά! Δεν θα ξεχάσω ποτέ που ήταν πλάι μου στην πρώτη μου μεγάλη συναυλία στον Λυκαβηττό! Τον αποχαιρετώ με απέραντο σεβασμό και συγκίνηση!».

Ο Χρόνης Αηδονίδης ήταν για όλους εμάς τους τραγουδιστές ένας από τους πιο σημαντικούς δασκάλους της παραδοσιακής μας…

Posted by Glykeria on Monday, October 23, 2023

Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ»: «Αιωνία η ευγνωμοσύνη όλων μας για την προσφορά του»

Πολλοί είναι επίσης οι πολιτιστικοί σύλλογοι που εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του ερμηνευτή με τη μελίρρυτη φωνή, όπως ο σύλλογος με την επωνυμία «Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ» και έδρα την Αλεξανδρούπολη Έβρου, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό τη διάδοση της Ελληνικής Μουσικής και Λαογραφικής Παράδοσης και την καταγραφή της ζωής και του έργου του κορυφαίου Θρακιώτη Χρόνη Αηδονίδη. Ο Σύλλογος απέστειλε, μέσω του προέδρου του Απόστολου Ευφραιμίδη, τα δικά του συλλυπητήρια, γράφοντας, μεταξύ άλλων:

«Με μεγάλη οδύνη ανακοινώνουμε πως ο αγαπημένος μας Δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης δεν είναι πια μαζί μας. Σε ηλικία 95 ετών και μετά από 75 χρόνια συνεχούς διακονίας και προσφοράς στη διδασκαλία, διάσωση, διάδοση και καταγραφή της μουσικής παράδοσης της Θράκης, οδεύει για τον Παράδεισο, αφήνοντας πίσω του πολύτιμες μουσικές καταγραφές και τέσσερις γενιές μαθητών και συνεργατών που θα διαιωνίσουν το όνομα, το όραμα και τη διδασκαλία του ες αεί. Αιωνία η μνήμη του και η ευγνωμοσύνη όλων μας για την προσφορά του».

ΕΚΔΗΜΙΑ ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗΜε μεγάλη οδύνη ανακοινώνουμε πως ο αγαπημένος μας Δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης δεν είναι πια μαζί…

Posted by Αρχείο Μουσικολαογραφικής Παράδοσης “Χρόνης Αηδονίδης” on Sunday, October 22, 2023

To Top