Οικονομία

Καμία μείωση από ΕΚΤ μέχρι Ιούνιο

1697548809 Snea default

Από τότε που κορυφώθηκε στο 10,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο του 2022, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τόσο γρήγορα όσο είχε εκτιναχθεί προηγουμένως στην ευρωζώνη. Παρά την άνοδο από 2,4% τον Νοέμβριο σε 2,9% τον Δεκέμβριο που προκλήθηκε από μια εφάπαξ επίδραση της γερμανικής βάσης και έναν ελαφρύ ανοδικό κίνδυνο για τον Ιανουάριο λόγω της λήξης ορισμένων μέτρων κρατικής στήριξης για τους καταναλωτές, ο πληθωρισμός φαίνεται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω σε 2% ή λιγότερο έως το φθινόπωρο του 2024. Αυτό θα δημιουργήσει το περιθώριο για μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ αργότερα φέτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τράπεζα έναντι του πληθωρισμού. Πρόσφατα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής οικονομολόγου της Φίλιπ Λέιν υποδεικνύουν πιθανή πρώτη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Ιουνίου. Επειτα από αυτά τα σχόλια, προσαρμόζουμε την πρόβλεψή μας: Αναμένουμε τώρα η ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο και όχι τον Σεπτέμβριο του 2024. Οπως και πριν, προσβλέπουμε στην ΕΚΤ να πραγματοποιήσει συνολικά τέσσερις μειώσεις μονάδων βάσης σε τέσσερα τρίμηνα, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων από 4% τώρα σε ένα πιθανό κυκλικό κατώτατο όριο 3% το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ορισμένα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι οι αγορές αναμένουν πάρα πολλές μειώσεις επιτοκίων πολύ σύντομα. Μια πρώτη περικοπή στις 11 Απριλίου είναι ήδη απίθανη, κατά την άποψή μας. Στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, η ΕΚΤ μπορεί να βασίσει την απόφασή της σε μια νέα σειρά τριμηνιαίων προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Σε αντίθεση με τις τρέχουσες προσδοκίες της ΕΚΤ, προσβλέπουμε να επιταχυνθεί εκ νέου ο πληθωρισμός το επόμενο έτος στο 2,5% μέχρι τα τέλη του 2025. Οι επίμονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού πιθανότατα θα αποτρέψουν τη διαρκή πτώση του πληθωρισμού των μισθών κάτω από το 4% τα επόμενα χρόνια. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα σταματήσει τη χαλάρωση μόλις φτάσει σε ένα περίπου ουδέτερο επιτόκιο 3%.

Η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα κάνει αλλαγές στα επιτόκια πολιτικής της αυτή τη φορά και δεν θα προσφέρει σαφείς ενδείξεις για το πότε αναμένει να ξεκινήσει η μείωση. Αντίθετα, αναμένουμε από την ΕΚΤ να επαναλάβει ότι οι αποφάσεις της θα εξαρτώνται από δεδομένα. Σύμφωνα με τα σχόλιά της στο Νταβός, η Λαγκάρντ πιθανότατα θα κρατήσει την πόρτα ορθάνοιχτη για μια πρώτη περικοπή τον Ιούνιο χωρίς να έχει ήδη δεσμευτεί πλήρως σε αυτό.

Οι Salomon Fiedler, Holger Schmieding είναι ανώτατοι οικονομολόγοι της Berenberg

To Top