Κόσμος

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σε φέρουμε σπίτι» – Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με τον φυλακισμένο…

paul whelan

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σε φέρουμε σπίτι» – Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με τον φυλακισμένο στη Ρωσία πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες Τετάρτη (16/8) με τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται ρεπορτάζ του CNN, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε τον Γουίλαν πως η Ουάσινγκτον καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωσή του. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σε φέρουμε σπίτι το συντομότερο δυνατό», φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο Μπλίνκεν στον φυλακισμένο Γουίλαν.

Ο πρώην πεζοναύτης συνελήφθη το 2018 στη Ρωσία, κρατήθηκε για 18 μήνες στη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας και το 2020 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 16 ετών για κατασκοπεία. Ο Πολ Γουίλαν αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ η οικογένεια του επεσήμανε πως είχε πάει στη Ρωσία για έναν γάμο. Ο ίδιος δε, είχε καταγγείλει πως τραυματίστηκε από τους δεσμοφύλακες στη φυλακή όπου εγκλείστηκε εν αναμονή της δίκης του.

Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη» την κράτηση του Γουίλαν, θεωρώντας πως είναι πολιτικά υποκινούμενη με ψευδείς κατηγορίες. Τον Μάιο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Ρωσία Λιν Τρέισι είχε επισκεφθεί τον Γουίλαν στη φυλακή.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας ο Ρώσος έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ ανταλλάχθηκε με την Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ.

Το αστέρι του γυναικείου αμερικανικού μπάσκετ φυλακίστηκε από τις πρώτες μέρες που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η μπασκετμπολίστρια καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών από ρωσικό δικαστήριο για λαθρεμπόριο κάνναβης.

Μάλιστα τότε ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη συγκινητική στιγμή που ενημέρωσε τη σύζυγο της μπασκετμπολίστριας, η οποία βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, ότι η αγαπημένη της «προσγειώθηκε». Ενώ δήλωσε στη συνέχεια ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν από τη Ρωσία. «Δυστυχώς και για εντελώς παράνομους λόγους, η Ρωσία αντιμετωπίζει την περίπτωση του Πολ διαφορετικά από την περίπτωση της Μπρίτνεϊ. Και ενώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση του Πολ, δεν τα παρατάμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ», είχε πει τότε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

To Top