Κόσμος

Καζάνι που βράζει η Αϊτή: Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις οικίες τους εξαιτίας της συμμορίας στην…

africa5

Καζάνι που βράζει η Αϊτή: Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις οικίες τους εξαιτίας της συμμορίας στην πρωτεύουσα

Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειπαν χθες, Τρίτη, συνοικία της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής, μετά την επίθεση συμμορίας που υπέστη η πόλη. Με τα πόδια, με μοτοσικλέτες ή στοιβαγμένοι μέσα σε αυτοκίνητα, οι κάτοικοι έφυγαν φορτωμένοι σακούλες και βαλίτσες, για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ζούμε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Δεν ξέρω καν πού θα πάω. Αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σπίτι μου», είπε ο Ελί Ντερισκά, κάτοικος της συνοικίας Καρφούρ-Φέιγ, στο νότιο τμήμα της αϊτινής πρωτεύουσας. Η συνοικία αυτή, όπως και πολλές άλλες στην Αϊτή, υφίσταται συχνές επιθέσεις από συμμορία, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ρενέλ Ντεστινά – γνωστός επίσης ως Τι Λαπλί και καταζητούμενος από την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) –, σύμφωνα με την αστυνομία και κατοίκους.

«Λεηλάτησαν και πυρπόλησαν σπίτια» και «σκότωσαν πολλούς», είπε ο κ. Ντερισκά. «Οι αρχές δεν έκαναν τίποτα για να μας σώσουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, μέλη της συμμορίας έκαναν κατάληψη σε κάποια σπίτια.

africa3
Καζάνι που βράζει η Αϊτή: Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις οικίες τους εξαιτίας της συμμορίας στην... 5

Οι αϊτινές αρχές επιβεβαίωσαν την Δευτέρα πως σπίτια πυρπολήθηκαν. Ανέφεραν, επίσης, πως ενημερώθηκαν για θανάτους, που δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν ως τώρα. Τουλάχιστον 3.120 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη συνοικία, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας της Αϊτής. Ο αριθμός αυτός μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στον θεσμό αυτό.

Χθες, Τρίτη, ήταν εμφανής ο πανικός στους δρόμους της Καρφούρ-Φέιγ. Κάποιοι έφευγαν με τις βαλίτσες στα κεφάλια, άλλοι φόρτωναν στρώματα και έπιπλα στην οροφή αυτοκινήτου. Την προηγουμένη, κάτοικοι διαδήλωσαν εναντίον της ανασφάλειας και η αστυνομία επενέβη για να επιβάλλει την τάξη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

africa2
Καζάνι που βράζει η Αϊτή: Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις οικίες τους εξαιτίας της συμμορίας στην... 6

Η αστυνομία «θα συνεχίσει να αναπτύσσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να αντιμετωπιστούν «οι κακοποιοί» που θέλουν να «προκαλέσουν ταραχές στις κοινότητες», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της, χωρίς όμως να καθησυχάσει τους κατοίκους, που συνέχισαν να φεύγουν.

Η Αϊτή παραμένει επί σειρά ετών βυθισμένη σε πολυδιάστατη κρίση, οικονομική, πολιτική και ασφαλείας, που διευκόλυνε την εδαφική επέκταση των συμμοριών. Πλέον θεωρείται πως οι βαριά οπλισμένες συμμορίες ελέγχουν περί το 80% της αϊτινής πρωτεύουσας και τα βίαια εγκλήματα είναι καθημερινά.

haiti 2
Καζάνι που βράζει η Αϊτή: Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις οικίες τους εξαιτίας της συμμορίας στην... 7
To Top