Πολιτική

Κείμενο – «φωτιά» της Ομπρέλας δείχνει προς άμεση διάσπαση: «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκι…

kasselakis tsakalotos

Κείμενο – «φωτιά» της Ομπρέλας δείχνει προς άμεση διάσπαση: «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί»

Προς την άμεση διάσπαση δείχνει κείμενο υπογραφών που διακινεί η «Ομπρέλα», η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο στρατοπέδων που σηματοδότησε η προαναγγελία της διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα από τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη.

Στο κείμενο υπογραφών, το οποίο φέρεται να είναι πρωτοβουλία των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Φίλη και Πάνου Σκουρλέτη, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σχεδόν ως γεγονός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Πεπεισμένοι/-ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».

Παράλληλα χαρακτηρίζουν «απαράδεκτες» τις αλλαγές στο καταστατικό, στο τελευταίο Συνέδριο του 2022, όταν και αποφασίστηκε ο πρόεδρος του κόμματος να προκύπτει έπειτα από ψηφοφορία από τη «βάση».

«Λόγω των απαράδεκτων αλλαγών στο καταστατικό, τις οποίες κι εμείς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε, παρότι δώσαμε μάχη και πολλοί και πολλές τις καταψηφίσαμε, είχε μια οπερετική απόληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί «αδιαμεσολάβητα» την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη, με τη συναίνεσή του οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε ένα απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη» αναφέρει χαρακτηριστικά το ίδιο κείμενο.

Τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο νέου κόμματος, το κείμενο της «Ομπρέλας» το αφήνει «ορθάνοιχτο» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπιστεί και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς, ανοιχτό στις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και άνδρες της Αριστεράς, της οικολογίας, του φεμινιστικού κινήματος, των κινημάτων της νεολαίας, των κοινωνικών κινημάτων, που νιώθουν την ανάγκη να συζητήσουν και να δράσουν από κοινού για το παρόν και το μέλλον της, για το δικό τους παρόν και μέλλον, είτε μετέχοντας σε αυτόν, είτε παρακολουθώντας την πορεία του, χωρίς να εγκαταλείπουν για την ώρα τις σημερινές επιλογές τους».

To Top