Οικονομία

«Κόβει» πιλότους λόγω… Boeing

2024 04 01T171108Z 37526495 RC2SX6AND3S2 RTRMADP 5 BOEING 737MAX UNITED ARLNS

2024 04 01T171108Z 37526495 RC2SX6AND3S2 RTRMADP 5 BOEING 737MAX UNITED ARLNS

Η United Airlines ζητεί από τους πιλότους της να πάρουν οικειοθελή άδεια άνευ αποδοχών τον Μάιο λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις Boeing, σύμφωνα με σημείωμα που έστειλε το σωματείο που εκπροσωπεί τους πιλότους και επικαλείται το CNBC. Λόγω της καθυστέρησης παράδοσης, οι προβλεπόμενες πτήσεις για το 2024 έχουν μειωθεί και προσφέρονται στους πιλότους εθελοντικά προγράμματα για τον μήνα Μάιο για τη μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού, ανέφερε η United Airlines. Τα εθελοντικά αυτά προγράμματα αδειών θα μπορούσαν ενδεχομένως να επεκταθούν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ανέφερε το σημείωμα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ότι οι συνέπειες από τα προβλήματα παραγωγής της Boeing εξαπλώνονται στις αεροπορικές δραστηριότητες, ειδικά στη United, όπου το 81% των βασικών δραστηριοτήτων της εταιρείας βασίζεται σε αεροσκάφη τύπου Boeing. Η United είχε ήδη ανακοινώσει ότι ανέστειλε την πρόσληψη νέων πιλότων «λόγω της συνεχιζόμενης πιστοποίησης νέων αεροσκαφών και καθυστερήσεων στην παραγωγή από την Boeing». Η Southwest Airlines, η οποία πετά μόνο αεροσκάφη Boeing 737, θα προσλάβει επίσης περίπου 50% λιγότερους πιλότους και 60% λιγότερους αεροσυνοδούς από ό,τι είχε προγραμματιστεί φέτος λόγω της μείωσης των παραδόσεων της Boeing στην αεροπορική εταιρεία κατά περίπου 40%.

Ελεγκτικός κλοιός για τα POS

Ειδικά ελεγκτικά συνεργεία βγάζει από σήμερα στους δρόμους η ΑΑΔΕ. Θα κάνουν ελέγχους σε λαϊκές αγορές, ταξί, περίπτερα, θέατρα, κινηματογράφους, πανηγύρια προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι επαγγελματίες από 35 κλάδους διαθέτουν POS για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνουν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές. Σε όσους δεν έχουν εγκαταστήσει τα τερματικά για πληρωμές με κάρτες θα «κόβονται» πρόστιμα 1.500 ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα υπάρχει ανοχή για περιπτώσεις υπόχρεων που θα αποδείξουν ότι έχουν παραγγείλει τα μηχανήματα και η καθυστέρηση οφείλεται στους προμηθευτές. Μέχρι στιγμής πάνω από 255.000 επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την 30ή Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων που είναι υποχρεωμένες να «παντρέψουν» τις ταμειακές με τα POS.

Αισιόδοξες προβλέψεις καταναλωτών

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η ανάλυση του ΙΟΒΕ διαπιστώνει οριακή εξασθένηση στις εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τούς τελευταίους 12 μήνες, ενώ εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και για την οικονομία της χώρας. Επίσης, καταγράφηκε αισθητή ενίσχυση στην πρόθεση για μείζονες αγορές και σημαντική βελτίωση της πρόθεσης για αποταμίευση. Το ΙΟΒΕ κατέγραψε μικρή επιδείνωση στις προβλέψεις για την ανεργία αλλά και αποκλιμάκωση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών.

Ανάκαμψη οικονομικού κλίματος

Σημαντική ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος, λόγω κυρίως της βιομηχανίας και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, διαπιστώνει στην τελευταία του μηνιαία έρευνα συγκυρίας το ΙΟΒΕ. Οπως αναφέρεται στην ανάλυση, στους επιμέρους επιχειρηματικούς δείκτες καταγράφεται έντονη βελτίωση στη βιομηχανία και ηπιότερη στις υπηρεσίες, αν και σε κατασκευές και λιανικό εμπόριο σημειώνεται διόρθωση προσδοκιών. Παράλληλα όμως και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται και διαμορφώνεται στο επίπεδο του Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους. Συνολικά, το οικονομικό κλίμα αποδεικνύεται ευμετάβλητο αυτή την περίοδο, αντανακλώντας και το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θετική τροχιά, όμως αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον και εγχωρίως που επηρεάζουν σημαντικά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Δημόσιες συμβάσεις και παθογένειες

Τις χρόνιες παθογένειες που αντιμετωπίζει το καθεστώς σύναψης δημόσιων συμβάσεων στην Ελλάδα καταγράφει μελέτη της διαΝΕΟσις, η οποία τονίζει πως πολλά έργα πραγματοποιούνται με καθυστερήσεις ή με υπερβάσεις του κόστους. Συχνά προηγείται μια αβέβαιη διαδικασία διαγωνισμών με ανεπαρκείς μελέτες που περιγράφουν τα έργα, με προσφυγές από υποψήφιους αναδόχους που παίρνουν χρόνια να επιλυθούν, με προβλήματα διαφάνειας ή και διαφθοράς. Οπως επισημαίνεται, παρά τις εμφανείς βελτιώσεις που έχουν λάβει χώρα, παραμένουν προβλήματα προς αντιμετώπιση, τα οποία συνδέονται όχι μόνο με τυχόν νομοθετικές ατέλειες, αλλά και με την υποστελέχωση και την ελλιπή εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Ουσιαστικά, η ανάλυση αναδεικνύει σημεία στα οποία η εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου χωλαίνει, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την εκπρόθεσμη έκδοση των προβλεπόμενων κανονιστικών πράξεων και την πρακτική αδυναμία των Αρχών να ανταποκριθούν. Ταυτόχρονα, περιγράφεται η έλλειψη διοικητικής ικανότητας που διαπλέκεται με προβληματικές τάσεις και συμπεριφορές των φορέων μέσα σε μια κουλτούρα αναποτελεσματικότητας.

Πονοκέφαλος τα καφέ κουτιά

Η Amazon προσπαθεί να μειώσει σημαντικά ή και να καταργήσει τα καφέ κουτιά συσκευασίας για τις εποστολές προϊόντων, αλλά η εταιρεία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη για αυτό. Σύμφωνα με την Amazon, περίπου το 11% των παραγγελιών παγκοσμίως έχουν αρχίσει να στέλνονται στην αρχική συσκευασία του κατασκευαστή. Ορισμένες εταιρείες που πωλούν στην Amazon λένε ότι δεν θα αναπτύσσουν πλέον νέα προϊόντα τα οποία θα χρειάζονται πρόσθετη συσκευασία της Amazon για την αποστολή τους.

To Top