Ελλάδα

Κοζάνη: Τρέχουν από τα αξημέρωτα στο Αστυνομικό Μέγαρο για να αιτηθούν την έκδοση ταυτότητας πριν βγ…

κοζάνη

Κοζάνη: Τρέχουν από τα αξημέρωτα στο Αστυνομικό Μέγαρο για να αιτηθούν την έκδοση ταυτότητας πριν βγουν οι ψηφιακές – Πολλοί πιστεύουν πως θα υπάρχει «τσιπάκι»

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται καθημερινά έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από δεκάδες κόσμου που αιτούνται την έκδοση ταυτοτήτων. Οι ίδιοι, όπως αναφέρει το kozanimedia.gr, επιθυμούν να βγάλουν καινούργια ταυτότητα, προκειμένου να… γλυτώσουν τις νέες ψηφιακές ταυτότητες που θα εκδίδονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι περισσότεροι εξ’ αυτών θεωρούν πως στις νέου τύπου ταυτότητες θα υπάρχει «τσιπάκι» που θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τον κάτοχο της ταυτότητας, υιοθετώντας απόψεις που διακινούνται από πολλές ομάδες στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας προκάλεσε την αντίδραση του Δημήτρη Νατσιού από τη Νίκη, ο οποίος υποστήριξε ότι οι νέες ταυτότητες θα έχουν τη δυνατότητα γεω-εντοπισμού των πολιτών.

Όπως ανέφεραν και πολίτες που βρέθηκαν την Παρασκευή (18/8) έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, κάποιοι εξ’ αυτών… ξενύχτησαν στην είσοδο, φτάνοντας στη…1 και στις 2 το πρωί, προκειμένου να προλάβουν την έκδοση ταυτότητας, την ώρα που το προσωπικό στο αρμόδιο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια εξυπηρέτησης.

Αυξημένη κίνηση στα αστυνομικά τμήματα για την έκδοση ταυτοτήτων παρατηρείται πάντως όχι μόνο στην Κοζάνη. Και στην Αθήνα πολίτες φέρνουν μαζί τους μέχρι και σκαμπό για τις πολύωρες αναμονές, άλλοι φτάνουν στα τμήματα από το ξημέρωμα και δεν καταφέρνουν να εξυπηρετηθούν την ίδια ημέρα καθώς τους ενημερώνουν ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, γιατί έχει καλυφθεί ο αριθμός των ατόμων στους οποίους μπορεί να παρασχεθεί η εν λόγω υπηρεσία εκείνη την ημέρα.

Πριν από μερικές ημέρες τώρα δημοσίευμα του grtimes.gr ανέφερε ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η κίνηση στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης από κόσμο που θέλει να ανανεώσει-αντικαταστήσει τις αστυνομικές ταυτότητες παλαιού τύπου, με κάποιους μάλιστα να ζητούν και πληροφορίες για τα παιδιά τους που θα πρέπει να βγάλουν για πρώτη φορά ταυτότητα μετά τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πούλμαν μετέφερε καλόγριες από Μοναστήρι του νομού Θεσσαλονίκης, σε αστυνομικό τμήμα στην ανατολική πλευρά του νομού, προκειμένου να καταθέσουν μαζικά αιτήσεις για αντικατάσταση ταυτοτήτων, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να τις έχουν για μια δεκαετία, πριν αναγκαστούν τελικά να τις αντικαταστήσουν με τις νέες ψηφιακές.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλήθος κόσμου αντιδρά στην ψηφιακή μορφή που θα έχει η νέα ταυτότητα, είτε υποστηρίζοντας ότι θα παρακολουθείται διαρκώς, είτε κάνοντας λόγο για επίθεση κατά των Χριστιανών και «χάραγμα του αντίχριστου που επιβάλλεται από τη νέα τάξη πραγμάτων».

Αντιδράσεις όμως προβάλλονται τόσο από ιερωμένους, όσο και από Ορθόδοξα Σωματεία, 22 εκ των οποίων θέτουν θέμα απόλυτης καταπάτησης των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, θέμα εθνικής ασφάλειας και θέμα πίστης, καθώς «η αριθμοποίηση του προσώπου και ἡ καταπάτηση της θεόσδοτης ελευθερίας του ανθρώπου που είναι εικόνα Θεού καὶ ἡ παρουσία τοῦ δυσώνυμου ἀριθμού 666 στά νέα δελτία ταυτότητος, ὅλα ἀσύμβατα προς την Χριστιανική πίστη».

Για το θέμα των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων είχαν συνάντηση εξάλλου στα τέλη Ιουλίου ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, με τον μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ ενώ συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον μητροπολίτη Σερρών, Θεολόγο, οι οποίοι, εκπροσωπώντας τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησαν διευκρινήσεις για τις νέες ταυτότητες.

Όπως είχε τονίσει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μηταράκης «… τους ενημερώσαμε αναλυτικά, διαβεβαιώνοντάς τους πως τα νέα έγγραφα ταυτοπροσωπίας δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη».

To Top