Κόσμος

Κρασί 5.000 ετών ανακαλύφθηκε σε τάφο Αιγύπτιας βασίλισσας – Πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη γυναίκα φαρ…

anaskafes1

Κρασί 5.000 ετών ανακαλύφθηκε σε τάφο Αιγύπτιας βασίλισσας – Πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη γυναίκα φαραώ

Σφραγισμένα βάζα με κρασί 5.000 ετών ανακαλύφθηκαν στον τάφο μιας γυναίκας που πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη γυναίκα φαραώ της Αιγύπτου, από μια γερμανοαυστριακή ομάδα, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Christiana Köhler από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Η ομάδα διεξήγαγε ανασκαφή στον τάφο της βασίλισσας Meret-Neith στην Άβυδο, όταν έπεσαν πάνω στα μεγάλα βάζα κρασιού.

Σύμφωνα με το nypost.com, ορισμένα ήταν καλά διατηρημένα και μάλιστα εξακολουθούσαν να είναι σφραγισμένα. «Το κρασί δεν ήταν πλέον υγρό και δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν κόκκινο ή λευκό», ανέφερε η Köhler σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η Köhler ανέφερε: «Βρήκαμε πολλά οργανικά υπολείμματα, σπόρους και κρυστάλλους σταφυλιών, πιθανώς τρυγία. Όλα αυτά αναλύονται επί του παρόντος επιστημονικά. Είναι πιθανώς η δεύτερη παλαιότερη άμεση απόδειξη για κρασί – η παλαιότερη προέρχεται επίσης από την Άβυδο».

Αν και η πραγματική της ταυτότητα παραμένει μυστήριο, η Meret-Neith ήταν η μόνη γυναίκα που είχε τον δικό της μνημειακό τάφο στο πρώτο βασιλικό νεκροταφείο της Αιγύπτου στην Άβυδο. Με βάση τις επιγραφές του τάφου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν υπεύθυνη για κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το θησαυροφυλάκιο, γύρω στο 3.000 π.Χ. Η Meret-Neith ήταν η προκάτοχος της βασίλισσας Χατσεπσούτ από τη 18η δυναστεία.

anaskafes2
Κρασί 5.000 ετών ανακαλύφθηκε σε τάφο Αιγύπτιας βασίλισσας – Πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη γυναίκα φαρ... 4

«Οι νέες ανασκαφές φέρνουν στο φως νέες συναρπαστικές πληροφορίες για αυτή τη μοναδική γυναίκα και την εποχή της», δήλωσε η Köhler. Το ταφικό συγκρότημα της Meret-Neith στην έρημο – το οποίο περιλαμβάνει τους τάφους 41 αυλικών και υπηρετών, εκτός από τον δικό της ταφικό θάλαμο – κατασκευάστηκε με άψητα τούβλα από λάσπη, πηλό και ξύλο.

Η ομάδα έμαθε ότι οι τάφοι χτίστηκαν σε διάφορες φάσεις, μέσα σε ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, η παρατήρηση αυτή, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, αμφισβητεί ριζικά την ιδέα μιας τελετουργικής ανθρωποθυσίας ως μέρος της βασιλικής ταφής στην 1η Δυναστεία, η οποία συχνά υποτίθεται στις πρώτες έρευνες αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε πραγματικά.

To Top