Οικονομία

Κρίνεται η επιστροφή των κομμένων δώρων από τα Μνημόνια

1697548809 Snea default

Tην Τετάρτη, 17 Απριλίου, θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστηριο (ΑΕΔ) η χορήγηση ή μη των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για τη χρονική περίοδο μετά το 2012. Ανάλογα με την απόφαση του ΑΕΔ αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα ζεστό χρήμα από αυξήσεις και αναδρομικά – που φθάνουν και τα 50.000 ευρώ – μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων – θα λάβουν προς το τέλος του μήνα περίπου 15.000 συνταξιούχοι. Παράλληλα, νέες πληρωμές έρχονται σταδιακά και μετά το Πάσχα σε  συνταξιούχους οι οποίοι έμειναν εκτός  επανυπολογισμού, με κερδισμένους όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση.

Ειδικότερα την Τετάρτη 17 Απριλίου θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) η χορήγηση ή μη των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για τη χρονική περίοδο μετά το 2012. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα δώρα παγώνει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των δώρων οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν τα αναδρομικά για τις επικουρικές τους.

Τα δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος και διαφώνησε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων είναι αντισυνταγματική.

Νέα δίκη

Η νέα δίκη για τα δώρα θα διεξαχθεί στο ΑΕΔ στις 17 Απριλίου, αυτή τη φορά από το Ειδικό Δικαστήριο, μετά τη διαφωνία του Αρείου Πάγου με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287-2288/2015) που έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα δώρα τους αναδρομικά 11 μηνών.

Το ΣτΕ, με μια νέα απόφασή του (την 1342/2023), έκρινε ότι τα δώρα για τις επικουρικές έχουν καταργηθεί πλήρως για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Η απόφαση αυτή δεν ακυρώνει τα αναδρομικά δώρων του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016, και κυρίως δεν εμπόδισε την έκδοση θετικών αποφάσεων από τα πρωτοδικεία, μέχρι που έγινε η παραπομπή των δώρων από τον Αρειο Πάγο στο Ειδικό Δικαστήριο και τα πρωτοδικεία ανέστειλαν την έκδοση νεότερων αποφάσεων.

Ο λόγος που ο Αρειος Πάγος με την 1509/2023 απόφασή του ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι επειδή απέρριψε αγωγή συνταξιούχου της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος διεκδικεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της ΤτΕ την επιστροφή όλων των δώρων από το 2013 και μετά, συνολικό ποσό 16.162 ευρώ. Με αφορμή αυτή την υπόθεση ο Αρειος Πάγος παραπέμπει το θέμα της κατάργησης των δώρων για νέα κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

To Top