Οικονομία

Κροίσοι χωρίς σπίτια

2023 11 06T204158Z 828451652 RC2V74AM4JFV RTRMADP 5 MEXICO STARLINK

2023 11 06T204158Z 828451652 RC2V74AM4JFV RTRMADP 5 MEXICO STARLINK

Χρησιμοποιώντας την πιο πρόσφατη λίστα Forbes 400 που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, το Mansion Global επισημαίνει μερικά από τα ακίνητα που ανήκουν στους έξι πλουσιότερους Αμερικανούς. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η λίστα με τις κατοικίες των πλουσιότερων ξεκινά με έναν δισεκατομμυριούχο που έχει ορκιστεί δημόσια ότι «δεν έχει σπίτι». Ο Ιλον Μασκ, ο οποίος ηγήθηκε της κατάταξης του Forbes για το 2023 ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική με εκτιμώμενο πλούτο 251 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ξαφνικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2020 ότι ξεφορτώνεται όλα τα ακίνητά του. Από την πλευρά του, o «μάντης της Ομαχα», Γουόρεν Μπάφετ, κατέλαβε την τέταρτη θέση στη λίστα Forbes με καθαρή περιουσία 121 δισ. δολαρίων. Ο 93χρονος Μπάφετ έχει το πιο ταπεινό χαρτοφυλάκιο προσωπικών ακινήτων καθώς συνεχίζει να ζει στο ίδιο σπίτι στην Ομάχα που αγόρασε το 1958 για 31.500 δολάρια, το οποίο τώρα αξίζει το μέτριο ποσό, με τα πρότυπα των δισεκατομμυριούχων, του 1,44 εκατ. δολαρίων. Το 2018, πούλησε το παραθαλάσσιο σπίτι του στο Laguna Beach της Καλιφόρνια, για περίπου 7,5 εκατ. δολάρια, το οποίο είχε αγοράσει το 1971 προς 150.000 ευρώ ως οικογενειακό εξοχικό σπίτι.

Αντιδράσεις για τον ΦΠΑ στα αναψυκτικά

Για ένα νέο κύμα ανατιμήσεων που θα επιτείνει το πληθωριστικό κλίμα το οποίο πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η οποία αντιδρά στη σχεδιαζόμενη επαναφορά του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά στο 24% (από 13% που είναι σήμερα) από την Πρωτοχρονιά. Οπως αναφέρει η ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της, «η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ, σημαίνει πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης».

Δεν έχουν λεφτά να νοικιάσουν

Οι 7 στους 10 Ελληνες μένουν στο σπίτι των γονιών τους, σύμφωνα με τη Eurostat, με τον μέσο όρο της ηλικίας τους να υπολογίζεται στα 30,7 έτη. Δικό τους σπίτι και ανεξάρτητο πορτοφόλι φαντάζουν όνειρο για τους περισσότερους νέους σήμερα, η μέση ηλικία που ένας νέος στη χώρα μας καταφέρνει να φύγει από το παιδικό δωμάτιο του πατρικού του σπιτιού ξεπερνά τα 30 έτη, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στα 26,5 έτη. Αναλυτικότερα, 7 στους 10 Ελληνες ηλικίας 18-34 ετών – στην πλειονότητά τους άνδρες – σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat ζουν με τους γονείς τους, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη λίστα των 26 χωρών της ΕΕ δεν ξεπερνά το 49,4%. Η Ελλάδα είναι δεύτερη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά νέων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν καλούνται να πληρώσουν μόνο για ενοίκιο περίπου το 60%-70% των μηνιαίων αποδοχών τους. Το κόστος μίσθωσης στα μισά σπίτια στην Αττική (48,2%) ξεπερνά τα 500 ευρώ τον μήνα, ενώ ακόμα και για μικρά διαμερίσματα μέχρι 50 τ.μ. οι τιμές ξεκινούν από τα 400 ευρώ.

Κλειστό λόγω αναβάθμισης

Ψηφιακά ρολά κατεβάζουν το βράδυ της Παρασκευής οι υπηρεσίες TAXISnet, gov.gr, e-ΕΦΚΑ, e-παράβολο λόγω αναβάθμισης των συστημάτων. Συγκεκριμένα, από Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 22.00 έως και Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 09.00 δεν θα είναι διαθέσιμες οι:

– Υπηρεσίες αυθεντικοποίησης χρηστών μέσω κωδικών TAXISnet (υπηρεσίες gov.gr, ΗΔΙΚΑ, e-ΕΦΚΑ κ.ά.).

– Υπηρεσίες όπως Πόθεν Εσχες, Ενιαία Αρχή Πληρωμής, e-Παράβολο και web services από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΨΔ σε φορείς της Δημόσιας Διοίκησης.

– Υπηρεσίες φορολογικής διοίκησης ΑΑΔΕ και υπουργείου Οικονομικών, όπως TAXISnet, ICISnet, TAXIS, Elenxis, MIS, ΨΥΔΗΠΕΕΚ κ.ά.

Ο τουρισμός μείωσε το έλλειμμα

Σημαντική μείωση κατέγραψε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο του 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, καθώς υποχώρησε κατά 50%, κυρίως λόγω της βελτίωσης στο ισοζύγιο αγαθών. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 12,7% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 14,6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022.

Περισσότερα φθηνά προϊόντα

Την ικανοποίησή του για τον αυξανόμενο αριθμό κωδικών που εντάσσονται στη λίστα προϊόντων με μόνιμη μείωση τιμής εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. «Σήμερα, έχουμε ήδη ξεπεράσει τους 880 διαφορετικούς κωδικούς ταχέως κινουμένων καταναλωτικών προϊόντων, με μόνιμη μείωση τιμής, όταν ο αρχικός στόχος ήταν για 500 προϊόντα» ανέφερε σχετικά ο υπουργός, καταθέτοντας παράλληλα το διπλότυπο είσπραξης προστίμου 1 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο ελέγχων της αγοράς.

Δεν παίζει ρόλο μόνο η τιμή

Η αγορά προϊόντων πλέον αφορά και το κόστος ζωής αλλά και την προτεραιότητα στην κλιματική αλλαγή. Οι καταναλωτές σε παγκόσμιο επίπεδο επιδιώκουν μεν να επωφεληθούν από εκπτώσεις και προσφορές, παράλληλα όμως εξετάζουν τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας των αγορών τους. Σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη μελλοντικών καταναλωτών της ΕΥ, με τη συμμετοχή πάνω από 22.000 καταναλωτών από 28 χώρες, αναδείχθηκε το κόστος ζωής με 94% και η κλιματική αλλαγή με 89% ως οι κορυφαίες προτεραιότητες των καταναλωτών.

To Top