Οικονομία

Κύματα

ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΓΥΝΑΙΚΑ

ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΓΥΝΑΙΚΑΜητρώο για τα ξύλινα σκάφη

Εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 3153.7/13128/2024/24 (ΦΕΚ 1298 Β/26-2-2024) υπουργική απόφαση από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, για τον καθορισμό των κριτηρίων, των προϋποθέσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την εγγραφή στο μητρώο κατασκευαστών, συντηρητών και επισκευαστών ξύλινων παραδοσιακών σκαφών. Το Μητρώο αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας, με μέριμνα της Διεύθυνσης Ναυπηγοεπισκευαστικών Δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων. Παράλληλα, με εισήγηση του υπουργείου Ναυτιλίας ενσωματώθηκε, για πρώτη φορά, στον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό (Ν. 5092/2024 – ΦΕΚ 33/Α/4-3-2024) ο ορισμός (και κατά συνέπεια η οικονομική υπόσταση) του καρνάγιου και του ταρσανά. Τα ξύλινα παραδοσιακά σκάφη και τα καρνάγια είναι μέρος της τοπογραφίας μας και της ύπαρξης της χώρας μας ανά τους αιώνες.

Περισσότερες γυναίκες στη ναυτιλία

Σήμερα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των ναυτικών, σύμφωνα με την Εκθεση Ναυτικού Εργατικού Δυναμικού BIMCO/ICS 2021. Κι όμως, όσο μικρό κι αν φαίνεται αυτό το ποσοστό, αυτά είναι καλά νέα, γιατί αντιπροσωπεύει μια θετική τάση στην ισορροπία των φύλων, με την έκθεση να υπολογίζει ότι 24.059 γυναίκες υπηρετούν ως ναυτικοί, αυξημένες κατά 45,8% σε σύγκριση με την έκθεση του 2015, επισημαίνει, το Ιδρυμα Ευγενίδου σε σχετική ανακοίνωση.

Μέσα σε αυτή την ιστορικά ανδροκρατούμενη βιομηχανία, διεθνείς φορείς, όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία να προχωρήσει και να υποστηρίξει τις γυναίκες να επιτύχουν μια εκπροσώπηση που είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες του 21ου αιώνα.

Προτεραιότητα η εκπαίδευση

Την ύψιστη προτεραιότητα που έχει για την Ελλάδα το ναυτιλιακό ανθρώπινο δυναμικό και η εκπαίδευσή του τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη των Βρυξελλών για την Ευημερία των Ναυτικών (Brussels Conference on the Wellbeing of Seafarers) που διοργάνωσε η βελγική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δράσεων της βελγικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Ελλάδα», υπογράμμισε ο Χρ. Στυλιανίδης, «ως μία από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο και χώρα με το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό ναυτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναλογικά με τον πληθυσμό της, θεωρεί το ανθρώπινο δυναμικό ως το πολυτιμότερο κεφάλαιο της ναυτιλιακής βιομηχανίας».

Ο υπουργός ανέφερε, παράλληλα, ότι «οι εξελίξεις στη ναυτιλία, όπως η ψηφιοποίηση, οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες, η επικοινωνία και οι επιλογές συνδεσιμότητας, θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τη βελτίωση της ευημερίας των ναυτικών μας.

To Top