Κόσμος

Κύπρος: Το ΣΑ του ΟΗΕ «καταδικάζει τις επιθέσεις» εναντίον κυανόκρανων – «Μπορεί να αποτελούν έγκλημ…

τουρκοκύπριοι

Κύπρος: Το ΣΑ του ΟΗΕ «καταδικάζει τις επιθέσεις» εναντίον κυανόκρανων – «Μπορεί να αποτελούν έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου»

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή το πρωί στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας στην Κύπρο με τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών, και τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περιοχή συζητήθηκαν χθες Δευτέρα (21/8) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις «επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ» από τουρκοκύπριους αστυνομικούς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την «παραβίαση του status quo» στη νεκρή ζώνη με την έναρξη κατασκευής δρόμου.

Σε δημόσια δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από συνεδρίαση των 15 κρατών μελών κεκλεισμένων των θυρών, το ΣΑ τόνισε πως «οι επιθέσεις εναντίον κυανοκράνων μπορεί να αποτελούν έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

Στη δήλωση τονίζεται πως τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν «μεγάλη ανησυχία για την έναρξη έργων χωρίς άδεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά μέσα στην ουδέτερη ζώνη κοντά στο (χωριό) Πύλα».

«Η ενέργεια αυτή αντίκειται προς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί παραβίαση του status quo εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου έργου οδοποιίας και την απόσυρση του εξοπλισμού και του προσωπικού, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί ακόμη όλα τα μέρη να «αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ή κλιμάκωση (…) που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στη νήσο και να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες συμφωνίας» για την επίλυση του Κυπριακού.

Για το θέμα που προέκυψε στη νεκρή ζώνη και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος βρίσκονται σε εξέλιξη έντονη διπλωματική κινητικότητα και διεργασίες.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τέσσερις κυανόκρανοι τραυματίστηκαν και τα οχήματά τους υπέστησαν ζημιές, καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν «μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες» κοντά στην Πύλα.

«Η κατάσταση είναι ήρεμη σήμερα μετά τις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας», δήλωσε τη Δευτέρα (21/8) ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και πολλές χώρες έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την εκτέλεση των παράνομων εργασιών από το κατοχικό καθεστώς.

Και μπορεί οι Τουρκοκύπριοι να σταμάτησαν τις εργασίες διάνοιξης του δρόμου στη «νεκρή ζώνη», συνεχίζουν ωστόσο στην περιοχή της δικής τους δικαιοδοσίας διαμηνύοντας ότι δεν θα κάνουν πίσω, ενώ συνεχίζουν να προκαλούν. Οι Τουρκοκύπριοι με τη στήριξη της Άγκυρας ισχυρίζονται ότι ανοίγουν δρόμους σε απαγορευμένη περιοχή για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Ρωσία είναι το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν έχει καταδικάσει τα επεισόδια στην Πύλα, τους τραυματισμούς ειρηνευτών και τις ζημιές σε οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το θέμα κυριάρχησε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης (Δευτέρα, 21/8) υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σε δηλώσεις του «Μη αποδεκτή κατάσταση» την «επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της “ΤΔΒΚ”» στην Πύλα.

«Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρωπιστικό να εμποδίζουν τους Τουρκοκύπριους που ζουν στην Πύλα να έχουν πρόσβαση στα εδάφη της πατρίδας τους», ανέφερε επίσης τονίζοντας ότι «ως εγγυήτρια χώρα», η Τουρκία δεν θα συναινέσει στην «παρανομία».

To Top