Οικονομία

Λευτέρης Αυγενάκης: Να ξαναβρεί γρήγορα η Ρόδος τον βηματισμό της – Τρίπτυχο παρεμβάσεων από ΥπΑΑΤ

kammena 1

kammena 1

Αποζημιώσεις στους πληγέντες, έργα υποδομής και εκπαίδευση των αγροτών αποτελεί το τρίπτυχο των παρεμβάσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την επίσκεψή του, στις πυρόπληκτες περιοχές της νότιας Ρόδου.

Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ, το συνολικό κόστος των καλυπτόμενων από τον Οργανισμό ζημιών φθάνει τα 2.500.000 ευρώ, ενώ έχουν υποβληθεί 25 δηλώσεις από ασφαλισμένους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, όπου αναφέρθηκαν απώλειες περίπου 1.500 αιγοπροβάτων και περίπου 600 μελισσοσμηνών με πλαισοκυψέλες.

Το συνολικό κόστος των μη καλυπτόμενων ζημιών (Κρατική Αρωγή) εκτιμάται στο 1.800.000 ευρώ, ενώ ο αριθμός των ζημιωθέντων δένδρων, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δεδομένα του Copernicus (πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης της ΕΕ), εκτιμάται 50.000 δένδρα και 2.000 δενδρώδεις καλλιέργειες (όπως πυρηνόκαρπα).

Οι ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο εκτιμώνται σε 500.000 ευρώ.

augenakis.rodos1
Θωράκιση των περιοχών

Στα Απόλλωνα ο κ. Αυγενάκης προήδρευσε σύσκεψης των φορέων της περιοχής, με αντικείμενο την αποκατάσταση και θωράκιση των περιοχών που έχουν πληγεί, εν όψει του χειμώνα και την ταχύτερη καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Μάλιστα, ανέφερε και τους τρεις άξονες, στους οποίους κινείται το ΥπΑΑΤ:

  • Αποζημιώσεις στους πληγέντες, μέσω ΕΛΓΑ και Κρατικής Αρωγής.
  • Δημιουργία έργων υποδομής ώστε εν όψει του χειμώνα να μη υποστεί περισσότερες ζημιές το έδαφος στις πληγείσες περιοχές.
  • Εκπαίδευση μέσω του ΕΛΓΟ- Δήμητρα των γεωργών και κτηνοτρόφων της περιοχής για το πώς θα διαχειριστούν τη γη.

Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν τη Ρόδο ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

«H Ρόδος δοκιμάστηκε, αλλά δεν το βάζει κάτω. Έτσι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το Δήμο, τα τοπικά στελέχη , τις υπηρεσίας μας, δουλεύουμε όλοι μαζί, συντονισμένα, ώστε πολύ γρήγορα να βρει το βηματισμό της. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή, έσκυψε πάνω στα προβλήματα, που δημιούργησε η πολυήμερη πυρκαγιά. Όλο το νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, έχει υποστεί μεγάλες ζημιές», δήλωσε σχετικά ο κ. Αυγενάκης.

augenakis.rodos3

«Είμαστε εδώ με τον  πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον  κ. Λυκουρέντζο,  του οποίου στελέχη από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εδώ, κατέγραψαν τις ζημιές και ήδη με ταχύτατο ρυθμό, που δεν έχει προηγούμενο, ξεκινάμε τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων, την ίδια στιγμή με τον κ. Τριαντόπουλο, μέσω της κρατικής αρωγής. Στόχος μας, συντομότατα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη ζωϊκή, φυτική, παραγωγή να βρουν τον βηματισμό τους.

Τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί κοντά στους πληγέντες ο αρμόδιος γενικός γραμματέας για θέματα υποδομών κ. Παπαγιαννίδης, ο οποίος θα συζητήσει σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια έργα τα οποία πρέπει να γίνουν σύντομα, ώστε να κρατήσουμε τη λαβωμένη γη.

Σύντομα θα είναι εδώ και στελέχη του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, για να εκπαιδεύσουν τους κατοίκους, ανθρώπους της παραγωγής, πώς πρέπει να διαχειριστούν τη γη, έτσι ώστε σύντομα να ξεκινήσει να παράγει ζωή και να δίνει χαρά στους κατοίκους της περιοχής και στους χιλιάδες τουρίστες  που επισκέπτονται το όμορφο νησί της Ρόδους».

To Top