Οικονομία

Με το βλέμμα στραμμένο σε Alpha Bank και ΕΤΕ

5055879 1

5055879 1

Η ολοκλήρωση της πώλησης του 9% της Alpha Bank στη UniCredit, οι όροι της οποίας θα ανακοινωθούν σήμερα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η έναρξη της διαδικασίας διάθεσης του 20%-25% της Εθνικής Τράπεζας κατά πάσα πιθανότητα αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται να απασχολήσουν την επενδυτική κοινότητα τις επόμενες ημέρες.

Στον διαγωνισμό για την πρώτη, που έληξε την περασμένη Παρασκευή, δεν εμφανίστηκε άλλος ενδιαφερόμενος και μένει να φανεί εάν ο ιταλικός όμιλος θα βελτιώσει την αρχική προσφορά του. Από την άλλη, για την Εθνική Τράπεζα οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2023 και η προεργασία που έχει γίνει για την αποκρατικοποίησή της δημιουργούν αισιοδοξία σε κυβέρνηση και ΤΧΣ ότι η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί με καλούς όρους για το Δημόσιο.

Κατά τα άλλα, το προηγούμενο πενθήμερο διακόπηκε το ανοδικό σερί των τεσσάρων συνεχόμενων εβδομάδων στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να επιστρέφουν στα ταμπλό οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές των περισσότερων μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ με 4 στις 5 πτωτικές συνεδριάσεις υποχώρησε κατά 1,37%, ενώ το ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,6%. Ως αποτέλεσμα, περιορίστηκαν τα κέρδη τους από την αρχή του 2023 σε 29,39% και 48,33% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ελληνική αγορά επηρεάστηκε αρνητικά από το πτωτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις μακροοικονομικές προοπτικές, όσο ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί και δεν φαίνεται στον ορίζοντα η εκκίνηση της διαδικασίας αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες.

Επιτόκια

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, στο εύρος 5,25%-5,50%, που αποτελεί υψηλό 22 ετών. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα στελέχη της παραμένουν προσηλωμένα στον στόχο της σταθερότητας των τιμών, προσθέτοντας ότι μειώσεις επιτοκίων θα αποφασιστούν όταν οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εξασθενήσει.

Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, «αναμφίβολα, τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας, με την ανεργία να αυξάνεται στο 3,9% τον Οκτώβριο και τις νέες θέσεις εργασίας, τον Οκτώβριο, να ενισχύονται χαμηλότερα των εκτιμήσεων (150 χιλ.), επιβεβαιώνουν τη σταδιακή επιδείνωση στην αγορά εργασίας, καθώς η οικονομία προσαρμόζεται στην πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει ο ανοδικός επιτοκιακός κύκλος».

Στο μεταξύ, εν αναμονή της επικαιροποίησης των προβλέψεων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκονται τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου. «Με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν, νέοι ανοδικοί κίνδυνοι αναδύονται από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή» τονίζει η Alpha Bank.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Σλοβακίας, Peter Kazimir, δεν θα πρέπει να αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αντίστοιχα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, δήλωσε ότι οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες μπορεί να προκαλέσουν νέα αύξηση των επιτοκίων, ενώ επεσήμανε ότι παρά τη ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, το τελευταίο μίλι είναι το δυσκολότερο και χρειάζεται τη μεγαλύτερη προσπάθεια.

To Top