Κόσμος

Μεγάλη κυβερνοεπίθεση στη Βρετανία: Χάκερ διείσδυσαν στους διακομιστές της Εκλογικής Επιτροπής

kubernoepithesi

Μεγάλη κυβερνοεπίθεση στη Βρετανία: Χάκερ διείσδυσαν στους διακομιστές της Εκλογικής Επιτροπής

Στη Βρετανία σημειώθηκε μεγάλη κυβερνοεπίθεση και συγκεκριμένα στους διακομιστές της Εκλογικής Επιτροπής, με τις αρμόδιες αρχές να αναφέρουν πως χρειάστηκε ένας χρόνος για να το αντιληφθούν.

«Γίναμε αντικείμενο μιας σύνθετης κυβερνοεπίθεσης και οι εχθρικοί παράγοντες απέκτησαν πρόσβαση στα συστήματά μας» ανέφερε στην πλατφόρμα X αυτός ο ανεξάρτητος οργανισμός. Δεν κατονόμασε τους χάκερ που διείσδυσαν στους διακομιστές της, όπου φυλάσσονται κυρίως αντίγραφα των εκλογικών καταλόγων, με τα δεδομένα εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

«Ξέρουμε ποια συστήματα ήταν προσβάσιμα στους εχθρικούς παράγοντες αλλά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ξεκάθαρα ποια αρχεία μπόρεσαν να συμβουλευτούν» ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Εκλογικής Επιτροπής Σον ΜακΝάλι στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κυβερνοεπίθεση διαπιστώθηκε τον Οκτώβριο του 2022, αφού εντοπίστηκε «ύποπτη δραστηριότητα» στα συστήματά της. Στη συνέχεια «κατέστη σαφές ότι οι εχθρικοί παράγοντες διείσδυσαν στα συστήματα για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2021».

«Λυπούμαστε που χρειάστηκε τόσος πολύς χρόνος για να εντοπιστούν», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστική, τονίζοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο» να επηρεαστεί η δημοκρατική διαδικασία μέσω μιας τέτοιας κυβερνοεπίθεσης.

Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016 και στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους οι βρετανικές αρχές εξέφραζαν υποψίες ότι η Ρωσία επιχείρησε να επηρεάσει τα αποτελέσματα.

To Top