Οικονομία

Μειωμένες πωλήσεις τον Ιανουάριο

1697548809 Snea default

Ανθρακας αποδεικνύεται ο «θησαυρός» των φετινών χειμερινών εκπτώσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς ο πρώτος μήνας ολοκληρώθηκε με τα μηνύματα από τους επιχειρηματίες να είναι απογοητευτικά. Οπως λένε, ούτε ο καιρός δεν βοήθησε, ενώ οι λίγες ημέρες που απομένουν έως τις 29 Φεβρουαρίου, που τελειώνει η διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, δεν φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα.

Για τους επιχειρηματίες, αν και βλέπουν τους καταναλωτές να μπαίνουν στα καταστήματα, η ακρίβεια σε άλλα βασικά αγαθά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στις επιλογές για αγορές, με λίγα προϊόντα ή χαμηλής αξίας να φτάνουν στο ταμείο. Ερευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά για την πορεία της αγοράς τον Ιανουάριο δείχνει ότι οι έξι στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις είχαν μειωμένες πωλήσεις σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, με την πλειονότητα αυτών να καταγράφει μείωση έως 20%, ενώ στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά κινήθηκε μόλις μία στις πέντε επιχειρήσεις.

Χαμηλές προσδοκίες

Αν και οι αρχικές προσδοκίες ήθελαν τον τζίρο να ξεπερνάει τα 6 δισ. ευρώ, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται. Οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν δούλεψαν ούτε τις δύο Κυριακές που άνοιξαν τα καταστήματα τον Ιανουάριο, με πάνω από μία στις τέσσερις να έχει χαμηλότερες πωλήσεις από πέρυσι, και οι προσδοκίες της πλειονότητας των επιχειρήσεων για την πορεία των εκπτώσεων έως το τέλος του μήνα είναι πλέον απαισιόδοξες με μόνο το 20% να διαβλέπει θετική την πορεία του τζίρου τον μήνα Φεβρουάριο.

Μάλιστα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ για το πώς προβλέπουν να κινηθούν οι πωλήσεις κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων του 2024 δείχνουν ότι το 24% αναμένει χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, το 50% μέτρια επίπεδα, ενώ μόνο το 22% καλύτερα και ένα ποσοστό της τάξης το 4% δεν προέβλεψε. Στελέχη εμπορικών συλλόγων από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη είναι συγκρατημένοι και θεωρούν ότι δεν θα αλλάξει κάτι μέχρι το τέλος των εκπτώσεων. Την πτώση του αγοραστικού ενδιαφέροντος καταγράφει και η έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών αλλά και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου το  41,5% των νοικοκυριών έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για ένδυση-υπόδηση και το 38,9% για οικιακά είδη-έπιπλα-ηλεκτρικές συσκευές, είδη τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εμπορευμάτων που πωλούνται στο διάστημα των εκπτώσεων.

To Top