Κόσμος

Μειώνεται η στήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης στο Ισραήλ – Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θέλει…

gaza israil10

Μειώνεται η στήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης στο Ισραήλ – Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θέλει εκεχειρία

Η στήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μειώνεται και οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κηρύξει εκεχειρία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos. Το 32% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη απάντησε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν το Ισραήλ», όταν ρωτήθηκαν αν η χώρα θα πρέπει να συμμετάσχει στη σύγκρουση. Σε δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί στις 12 και 13 Οκτωβρίου το 41% είχε δώσει την ίδια απάντηση.

Εξάλλου αυξήθηκε στο 39% από 27% πριν έναν μήνα το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ένας ουδέτερος μεσολαβητής». Το 4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους και το 15% ότι δεν θα πρέπει να εμπλακούν καθόλου. Και τα δύο αυτά ποσοστά δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Το Ισραήλ βασίζεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο σύμμαχό της για την παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια και διεθνή διπλωματική στήριξη. Η μείωση της στήριξης της αμερικανικής κοινής γνώμης προς το Ισραήλ ενδέχεται να αποτελεί ανησυχητική ένδειξη για τη χώρα.

Η αλλαγή της στάσης της αμερικανικής κοινής γνώμης παρατηρείται τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων, και κυρίως μεταξύ των πιο μεγάλων σε ηλικία ερωτηθέντων. Σημειώνεται εξάλλου έπειτα από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους. Έκτοτε περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, περίπου το 40% εξ αυτών παιδιά, σύμφωνα με τον απολογισμό της κυβέρνησης της Χαμάς.

Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό, έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, κυρίως η κατάρρευση των υγειονομικών υποδομών του θύλακα.

Το 68% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση απάντησε ότι συμφωνεί με τη δήλωση «το Ισραήλ θα πρέπει να κηρύξει εκεχειρία και να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί». Περίπου τα τρία τέταρτα των Δημοκρατικών και οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι στήριξαν την ιδέα της εκεχειρίας, σε αντίθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος έχει απορρίψει τις εκκλήσεις Αράβων ηγετών να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, το 43% των ερωτηθέντων τάχθηκε κατά της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, έναντι του 31% που είχε αντίθετη άποψη. Οι περισσότεροι που στηρίζουν την αποστολή όπλων στο Ισραήλ είναι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων. Συγκριτικά, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στηρίζουν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία έπειτα από σχεδόν 21 μήνες πολέμου εναντίον της Ρωσίας, στην πλειονότητά τους ψηφοφόροι των Δημοκρατικών.

To Top