Οικονομία

Μείωση επιτοκίων μετά την άνοιξη

1697548809 Snea default

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από το καλοκαίρι σύμφωνα με τον Μπόρις Βούτσιτς, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας. Οπως είπε, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά, οι αξιωματούχοι θέλουν να πειστούν για την επιβράδυνση αυτή και θα περιμένουν στοιχεία για την αγορά εργασίας της ευρωζώνης πριν πάρουν αποφάσεις. Οι αγορές τιμολογούσαν μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στην άνοιξη.

Απεργίες μηχανοδηγών στη Γερμανία

Η Γερμανία αντιμετωπίζει ευρύτερο κύμα προβλημάτων στις μεταφορές αφού το συνδικάτο των μηχανοδηγών GDL ανακοίνωσε απεργίες σε μια προσπάθεια να πιέσει για υψηλότερους μισθούς και λιγότερες ώρες εργασίας. Τα μέλη του συνδικάτου μπορεί να απεργήσουν από τις 10 έως τις 12 Ιανουαρίου στα επιβατικά τρένα και από τις 9 Ιανουαρίου στα εμπορικά τρένα. Οι επιβάτες των γερμανικών σιδηροδρόμων έχουν πληγεί από εκτεταμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις τους τελευταίους μήνες λόγω κινητοποιήσεων. Επίσης αποκλεισμοί δρόμων σημειώνονται σε όλη τη Γερμανία, λόγω των κινητοποιήσεων των γερμανών αγροτών που αντιδρούν στα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να περικόψει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τη γεωργία.

Πτωτικά οι πωλήσεις

στο λιανικό εμπόριο

Κατά 1,1% υποχώρησε ο όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2023 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022. Σε μηνιαίο ορίζοντα η μείωση ήταν 0,3% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο του 2023, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 4,5% στα καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 0,7% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 0,2% στα μη εδώδιμα προϊόντα.

Evergrande: Υπό κράτηση στέλεχος θυγατρικής

Υπό κράτηση βρίσκεται στέλεχος θυγατρικής του ομίλου ακινήτων Evergrande. Πρόκειται για τον επικεφαλής εταιρείας που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, η οποία ανέστειλε προσωρινά τη διαπραγμάτευση της μετοχής της στο χρηματιστήριο. Ο Λιου Γιονγκτζουό τέθηκε υπό κράτηση διότι τον βαραίνουν υποψίες πως διέπραξε παραβιάσεις της νομοθεσίας στην Κίνα, ανέφερε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις, η εταιρεία Evergrande σε ενημερωτικό δελτίο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

To Top