Οικονομία

Μεταφορά οχημάτων σε εμπορευματοκιβώτια

ωβξδυγξ

ωβξδυγξ

Ο όμιλος λιμένων Shandong υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας (MoU) με επτά ναυτιλιακές εταιρείες, και συγκεκριμένα τις Cosco Shipping, Maersk, CMA CGM, MSC, Evergreen, SITC και Ocean Network Express (ONE), για την προώθηση των εξαγωγών των λεγόμενων «τριών νέων φορτίων». Πρόκειται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις μπαταρίες ιόντων λιθίου και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο διαχειριστής του λιμανιού θα αναπτύξει από κοινού με τις ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συστήματα «όλα σε ένα πακέτο» για να βελτιώσει συνολικά τις υπηρεσίες του λιμανιού Shandong και να σταθεροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού του κλάδου. Η Κίνα έχει γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας ηλεκτρικών οχημάτων αλλά αντιμετωπίζει έλλειψη χωρητικότητας μεταφορέων αυτοκινήτων.

Γερασμένος ο στόλος των δεξαμενοπλοίων

Η αναλογία του αριθμού των υπό παραγγελία δεξαμενοπλοίων προς τον υφιστάμενο στόλο, βάσει του αριθμού των πλοίων, ανέρχεται σήμερα σε 8,7%. Αν και το ποσοστό αυτό πλησιάζει τα επίπεδα του 2020 και του 2021, παραμένει σχεδόν 40% κάτω από τον μέσο όρο της αναλογίας που παρατηρήθηκε μεταξύ των ετών 2014 και 2019. Παρά τις σχετικά πολλές παραγγελίες δεξαμενοπλοίων τους πρώτους μήνες του 2024 (67 παραγγελίες), η αγορά δεξαμενοπλοίων χρειάζεται περισσότερες παραγγελίες, επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv. Σχεδόν το 50% του ενεργού στόλου δεξαμενοπλοίων αποτελείται από πλοία παλαιάς τεχνολογίας (16+ ετών). Ο στόλος των VLCC είναι ο πιο γερασμένος, με το 30% του στόλου αυτής της κατηγορίας να είναι ηλικίας άνω των 16 ετών, ενώ οι παραγγελίες νεότευκτων αποτελούν μόνο το 4% του υφιστάμενου στόλου.

Πειρατές με αντιαεροπορικά όπλα

Οι σομαλοί πειρατές που κατέλαβαν το υπό σημαία Μπανγκλαντές πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου «Abdullah» την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησαν την πρώτη τους επαφή με την πλοιοκτήτρια του πλοίου, την SR Shipping. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπωθεί απαιτήσεις λύτρων για το 23μελές πλήρωμα που απήχθη στις 12 Μαρτίου. Εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι πραγματοποιήθηκαν γενικές συζητήσεις για το πλοίο και τα μέλη του πληρώματος. Οι πειρατές ενημέρωσαν ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και αβλαβή και δεν υπέστησαν βασανιστήρια. Οι πειρατές δήλωσαν σε σομαλικό κανάλι ότι έχουν λάβει μέτρα προστασίας προκειμένου να αποφύγουν μια επιχείρηση απελευθέρωσής του.

To Top