Ελλάδα

«Μία φορά στα 400 χρόνια» φαινόμενο σαν την κακοκαιρία Daniel

zerefos 1

«Μία φορά στα 400 χρόνια» φαινόμενο σαν την κακοκαιρία Daniel

Ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας και μέλος επιτροπής κλιματικής αλλαγής, Χρήστος Ζερεφός, χαρακτήρισε την κακοκαιρία Daniel ένα «εξαιρετικό και σπάνιο φαινόμενο» που «συμβαίνει μία φορά στα 400 χρόνια». Ο καθηγητής, μίλησε στο MEGA, και έκανε λόγο για πρωτοφανές φαινόμενο, το οποίο σε συνδυασμό με τους καύσωνες επιδεινώθηκε ραγδαία.

«Είναι ένα καιρικό φαινόμενο το οποίο συμβαίνει μια φορά στα 300 ή 400 χρόνια. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο σπάνιο, το καλοκαίρι αυτό θα το θυμόμαστε σαν το πιο ακραίο καλοκαίρι στην ιστορία της χώρας μας αλλά και της Μεσογείου. Το να έχουμε τόσους καύσωνες και μετά να ακολουθήσει η λαίλαπα του Daniel είναι κάτι το οποίο συνδυαστικά το κάνει να είναι απίθανο». Όπως λέει ο καθηγητής, η χώρα δεν έχει «κατάλληλες υποδομές» για παρόμοια φαινόμενα, ωστόσο η κακοκαιρία Daniel είναι «ένα πράγμα που συμβαίνει τόσο σπάνια» που δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής.

«Και ο σχεδιασμός πρέπει να αλλάξει και οι χάρτες επικινδυνότητας να ξαναγίνουν, είναι πολλή η δουλειά που χρειάζεται να γίνει» είπε και πρόσθεσε «Είναι εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο και η τεράστια ποσότητα νερού που έπεσε οφείλεται στο ότι το σύστημα του ‘Daniel’ παρέμεινε ακίνητο σχεδόν έξω από τη Λιβύη οπού και ακόμα και τώρα παραμένει και κάνει ζημιές, είναι μπλοκαρισμένο. Μια αόρατη δαγκάνα ενέργειας το κράτησε εκεί».

To Top