Κόσμος

«Μικρά παιδιά κάηκαν σοβαρά, ούρλιαζαν, ζητούσαν τους γονείς τους» – Οργή μετά μετά την ισραηλινή επ…

gaza

«Μικρά παιδιά κάηκαν σοβαρά, ούρλιαζαν, ζητούσαν τους γονείς τους» – Οργή μετά μετά την ισραηλινή επιδρομή στη Τζαμπαλίγια

Ο εφιάλτης στη Γάζα δεν έχει τέλος. Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη του πραγματοποίησαν επίθεση στη Τζαμπαλίγια, ενώ το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς και ένας διευθυντής νοσοκομείου δήλωσαν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι στην επίθεση σκοτώθηκε ανώτερος διοικητής της Χαμάς και προκλήθηκε η κατάρρευση της υπόγειας υποδομής της Χαμάς.

Κρατήρας δημιουργήθηκε στο σημείο από την έκρηξη…

Την ίδια ώρα, η ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανέβασε στο Twitter έναν σύντομο απολογισμό ενός από τους νοσοκόμους που παρείχε επείγουσα φροντίδα στο νοσοκομείο Al Shifa στην πόλη της Γάζας. Οι ΓΧΣ ανέφεραν ότι μετά την αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Τζαμπαλίγια, πολλοί τραυματίες αναζήτησαν περίθαλψη στο νοσοκομείο.

«Μικρά παιδιά έφτασαν στο νοσοκομείο με βαθιά τραύματα και σοβαρά εγκαύματα. Ήρθαν χωρίς τις οικογένειές τους», δήλωσε ο Mohammed Hawajreh.

«Πολλά ούρλιαζαν και ζητούσαν τους γονείς τους. Έμεινα μαζί τους μέχρι να βρούμε μια θέση, καθώς το νοσοκομείο ήταν γεμάτο με ασθενείς».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν τρομοκρατημένοι από την αεροπορική επιδρομή και καταδίκασαν το «τελευταίο επεισόδιο παράλογης βίας», ζητώντας παράλληλα κατάπαυση του πυρός. «Φτάνει πια!».

Αξιωματούχος του ΟΗΕ παραιτείται καταγγέλλοντας τη «γενοκτονία» στη Γάζα

Παράληλα, ο Κρεγκ Μόκαμπερ, ο διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες την παραίτησή του εξαιτίας της «αδυναμίας» του ΟΗΕ να «σταματήσει» αυτή που χαρακτήρισε «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας», τόνισε σε επιστολή του με ημερομηνία 28η Οκτωβρίου προς τον Φόλκερ Τουρκ, τον Ύπατο Αρμοστή. «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση», αυτήν της «ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής», συνέχισε.

Κατηγόρησε ακόμη τις κυβερνήσεις της Δύσης πως είναι «απόλυτα συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση»: «Όχι μόνο οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να ‘εγγυηθούν την τήρηση’ της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά» το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, «παρέχουν οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη ως προς τη συλλογή πληροφοριών» καθώς και «πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ».

Το περιεχόμενο της επιστολής του ευθυγραμμίζεται με πρόσφατες αναρτήσεις του κ. Μόκαμπερ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Η γενοκτονία που παρακολουθούμε στην Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα των δεκαετιών ατιμωρησίας του Ισραήλ, που τού προσέφεραν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών», καθώς και «της απανθρωποποίησης του παλαιστινιακού λαού από τα δυτικά εταιρικά ΜΜΕ», ανέφερε προχθές μέσω X (του πρώην Twitter).

Χωρίς τηλέφωνα και στο διαδίκτυο ξανά η Λωρίδα της Γάζας

Στο μεταξύ, ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε εντελώς η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.

To Top