Ελλάδα

Μήνυση της ΟΕΝΓΕ κατά του διοικητή του νοσοκομείου Λαμίας – Επέβαλε ποινή σε γιατρό που αρνήθηκε να…

nosokomeio lamia

Μήνυση της ΟΕΝΓΕ κατά του διοικητή του νοσοκομείου Λαμίας – Επέβαλε ποινή σε γιατρό που αρνήθηκε να εκτελέσει «παράνομη, προφορική εντολή»

Mηνυτήρια αναφορά εναντίον του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κατέθεσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), λόγω του ότι ο διοικητής προέβη στην επιβολή ποινής (στέρηση μισθού) σε γιατρό του νοσοκομείου που «αρνήθηκε να εκτελέσει παράνομη, προφορική εντολή για διακομιδή βαρέως πάσχοντος, διασωληνωμένου ασθενούς».

Την πληροφορία για τη μηνυτήρια αναφορά έδωσε στη δημοσιότητα με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, με την Ομοσπονδία να υποστηρίζει ότι ο διοικητής διέπραξε ποινικά παραπτώματα και πρέπει να ελεγχθεί ποινικά.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ο γιατρός (ορθοπαιδικός στην ειδικότητα) «ζήτησε γραπτά εντέλλεσθε για να εκτελέσει τη διακομιδή και δεν αρκέστηκε στο sms από το κινητό του διοικητή, προκειμένου να αναλάβει η διοίκηση πλήρως την ευθύνη για την έκθεση σε κίνδυνο του ασθενούς. Κατόπιν ο διοικητής προέβη σε ΕΔΕ και επέβαλε στέρηση μισθού στο συνάδελφο».

«Αντί να απολογηθεί ο διοικητής, επιβάλλει ποινή στέρησης μισθού για κάτι που ο ίδιος δεν ανέλαβε την ευθύνη ως όφειλε. Δίνοντας γραπτή εντολή ήξερε, ότι αν συνέβαινε κάτι στον ασθενή θα ήταν υπόλογος. Αντί αυτού έδωσε παράνομη προφορική εντολή επικαλούμενος το νόμο, που και οι εμπνευστές του τον πήραν πίσω άρον άρον (αναθεωρήθηκε με το Ν. 5041/2023), και επιβάλλει ποινή στέρησης μισθού 9 ημέρων στον συνάδελφο Θανάση Αδάμ επειδή έκανε αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή του και ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

Τόνιζε επίσης ότι «η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο τιμωρία προς το συνάδελφο, αλλά και προσπάθεια τρομοκράτησης και “παραδειγματισμού” προς τους υπόλοιπους συναδέλφους. Η λογική πάμε κι όπου βγει είναι κοινός τόπος πια. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θα δεχτούμε να γίνουμε αποδιοπομπαίοι τράγοι και να επωμιστούμε τις ευθύνες της πολιτείας που διαχρονικά υποχρηματοδοτώντας και υποστελεχώνοντας τα νοσοκομεία έχει δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς». Η ΟΕΝΓΕ είχε προαναγγείλει πως θα προβεί «σε όλα τα ένδικα μέσα και θα εξαντλήσει κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση επιβολής ποινής».

To Top