Πολιτική

Μητσοτάκης για οπαδική βία: «Οι σύνδεσμοι των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν»

Μητσοτάκης για οπαδική βία: «Οι σύνδεσμοι των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν»

Το κλείσιμο των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών, αλλά και τον έλεγχο από την ΕΛΑΣ των θυρών των οργανωμένων οπαδών, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη διευρυμένη σύσκεψη για την οπαδική βία στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν αλλά και των προέδρων των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και του εκπροσώπου του ΠΑΟΚ. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με φόντο τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Αναλυτικότερα στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Βαγγέλης Μαρινάκης (Ολυμπιακός), Γιάννης Αλαφούζος (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Μελισσανίδης (ΑΕΚ) αλλά και ο Αρτούρ Νταβιντιάν (εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ). Tην κύβερνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Με την ολοκλήρωσή της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, προχώρησαν σε δηλώσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως «η σημερινή πρωτοβουλία (σ.σ. της διευρυμένης σύσκεψης) συνοδεύει δυστυχώς την οδύνη για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της οπαδικής βίας» και πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ένταση με τις δηλώσεις του Κροάτη Προέδρου, οτι «η οπαδική βία επηρεάζει και τις σχέσεις των κρατών».

Δυστυχώς είπε «ο τελικός του σουπερ καπ γίνεται στην σκιά ενός πένθους». Πρόσθεσε οτι «ούτε η αυστηροποίηση των ποινών λειτουργεί πάντοτε όπως πρέπει. Δυστυχώς ομάδες, φίλαθλοι και Τύπος δεν καλλιεργούν μια κουλτούρα συνύπαρξης». «Οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ οφείλουν και οι ίδιοι να προστατέψουν πρώτα και κύρια τις επενδύσεις τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η πολιτεία επανεξετάζει το πλέγμα των πολιτικών της» είπε ακομα ο πρωθυπουργός και τόνισε οτι «οι πρόεδροι των ΠΑΕ ειναι οι πρώτοι που έχουν χρέος μεσα και έξω απο το γήπεδο να εμπνέουν την αγαπη προς τον σύλλογο και Οχι το μισος». «Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Η δικαιοσύνη ειναι ανεξάρτητη και φαινόμενα αδράνειας δεν θα μείνουν ανεκτά. Οι λέσχες των οπαδών θα κλείσουν και κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα τα γραφεία της ΠΑΕ», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε οτι «η ΕΛΑΣ θα ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων, θα εχει την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε κρινει ότι είναι απαραίτητο και σε αυτό συμφώνησαν οι ΠΑΕ». Συμπλήρωσε οτι «υπάρχουν και αλλά μέτρα στη φαρέτρα μας. Το κλείσιμο των οργανωμένων θυρών. Ελπιζω να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις το κράτος να μην ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο δηλαδή τον αποκλεισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη πως είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα της οπαδικής βίας και θα υπάρξει συνεργασία. Όπως τόνισε το επίπεδο συνεργασίας με την UEFA είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο, ενώ γνωστοποίησε ότι είναι σε σκέψη η ίδρυση ενός παρατηρητηρίου βίας με συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών ώστε η UEFA να μπορεί να προειδοποιεί εγκαίρως για γεγονότα υψηλού κινδύνου.

«Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και τους ευρωπαικούς θεσμούς και να ενεργοποιήσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία απέναντι σε όλους όσοι προωθούν τη βία». «Απαιτείται κινητοποίηση όλων. Γι΄ αυτό υπήρξε μια ευρεία συνάντηση που ήταν παραγωγική», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι ένοχοι για όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν […] δεν πρέπει να επαναληφθεί η επιχειρησιακή αστοχία».

tseferin mitsotakis
Μητσοτάκης για οπαδική βία: «Οι σύνδεσμοι των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν» 3

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο πιστέψτε μας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ακόμη περισσότερα για να σταματήσει η οπαδική βία», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, χαρακτηρίζοντας «καρκίνο» του ποδοσφαίρου την οπαδική βία.

«Όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω αυτών των φοβερών που συνέβησαν, λόγω της παράλογης βίας γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να ασκήσουν βία. Τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε έναν άλλο λόγω φανέλας; Αυτός είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς. Είναι αυτοί που χρησιμοποιούν βλακωδώς τις ιδέες τους. Φτάνει πια. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει. Η βία και ο χουλιγκανισμός δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και πέραν αυτής» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ζητώ από όλους να μας βοηθήσετε για να εξαφανίσουμε τον καρίνο αυτό όχι μόνο από το ποδόσφαιρο αλλά και από την κοινωνία. Σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Είμαστε αποφασισμένοι. Ήρθαμε σε επαφή με τον πρωθυπουργό μετά τα γεγονότα, κάναμε την αυτοκριτική μας και είπαμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε και ακόμα περισσότερα».

To Top