Πολιτική

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Προτείνω παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική αλλαγή – «Δεν μπορούμε να παραμέν…

Mitsotakis UN

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Προτείνω παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική αλλαγή – «Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδρανείς και να ελπίζουμε σε ένα θαύμα»

Στην κλιματικής κρίση, το μεταναστευτικό πρόβλημα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναφέρθηκε πριν από λίγο από το βήμα της της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με σκληρή γλώσσα μίλησε για την ανάγκη ενότητας σε μια σειρά αντιμετώπισης σύνθετων ζητημάτων λέγοντας: «Τα επιτεύγματά μας δεν καταφέρουν να σταθούν πάντα στο ύψος των περιστάσεων, τα έθνη στα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι πάντα ενωμένα: στην κλιματική αλλαγή και στη μετανάστευση θέματα που θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της Ελλάδας, θα το πράξουμε αυτό γιατί η παγκόσμια κοινότητα οδηγείται σε αποτυχία, πάρα πολύ ρητορική με πάρα πολύ λίγη πράξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε η Ελλάδα με τις πυρκαγιές και τις καταστροφές εξηγώντας ότι αυτά τα προβλήματα αφορούν όλο τον πλανήτη, καθώς υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή. «Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι για τα πάντα, οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι, πλέον δεν πρόκειται για κρίση των φτωχών ή του Νότου. Δίνουμε μάχη στον ευρωπαϊκό Νότο και στη Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα έχουμε δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, περάσαμε τον πρώτο κλιματικό νόμο, ενώ δρούμε με αποφασιστικότητα».

Επικριτικός εμφανίστηκε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας λόγο όχι μόνο για αποτυχία πολιτικής αλλά και πόρων στα θέματα αυτά: «Δαπανούμε ψίχουλα και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρότεινα λύσεις για τη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, πρέπει να λειτουργήσουμε πέρα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τις επιδοτήσεις. Απαιτείται ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι απαιτείται μια παγκόσμια συμμαχία προκειμένου να επενδύσουν οι χώρες στην ανταλλαγή της νέας τεχνολογίας «για να κάνουμε σαφείς προβλέψεις, θα πιέσουμε για την ίδρυση της συμμαχίας αυτής γιατί μόνο αν συνεργαστούμε μπορούμε να κάνουμε πραγματική διαφορά, να μάθουμε ο ένας από τον άλλο» τόνισε.

Για τη μετανάστευση

«Η Ελλάδα έχει προσφέρει καταφύγιο και προστασία σε εκατοντάδες δεκάδες προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα πάντα θα είναι μια χώρα ανοικτή και θα υποδέχεται όσους αναζητούν ένα νέο μέλλον, ακολουθώντας νόμιμες οδούς. Αυτές οι θέσεις πρέπει να πληρωθούν βάσει των δικών μας όρων και όχι βάσει των παράνομων συμμοριών. Απαιτείται προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει τους διακινητές ανθρώπους και θα δημιουργεί νόμιμες οδούς για ένα καλύτερο μέλλον», είπε αναφορικά με το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Ακολουθούμε μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική αλλά δίκαιη. Η πίεση στα σύνορά μας είναι μεγάλη για μια ακόμη φορά, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και τους μηχανισμούς που εντοπίζουν τους διακινητές και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με εξελιγμένη τεχνολογία και ανταλλαγή πληροφοριών. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα τα οποία διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των μεταναστών, πρέπει να παράσχουμε νόμιμες οδούς για να μπορούν να επανενωθούν οι οικογένειες».

«Κλιματική αλλαγή λοιπόν, διαχείριση μετανάστευσης, αντιμετώπιση όσων υπονομεύουν τις δημοκρατικές αρχές. Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδρανείς και να ελπίζουμε σε ένα θαύμα. Είναι η ώρα να αναλάβουν και οι άλλοι το ρόλο που τους αναλογεί», υπογράμμισε.

Για Τουρκία

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν, οι δύο μεγάλες προκλήσεις κλιματική κρίση και μετανάστευση αφορούν το παρόν και το μέλλον, είναι ζητήματα τα οποία έθεσα χθες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η βασική μας διαφορά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντική και παραμένει αλλά μπορεί να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», τόνισε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

Για το Κυπριακό

«Στον πυρήνα των σχέσεων των δύο χωρών βρίσκεται το Κυπριακό, η εισβολή και η κατοχή παραμένει, η λύση ενός κράτους που θα βασίζεται στη δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία είναι η μόνη αποδεκτή. Αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες πάντα επι τη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ακολούθως για το Κυπριακό.

Για την εισβολή στην Ουκρανία

Τέλος, μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε: «Έχει κοστίσει τόσες ανθρώπινες ζωές αθώων ανθρώπων, η διεθνής κοινότητα είναι σταθερή και ενωμένη κατά του Πούτιν και της πρόκλησής του. Σήμερα η άποψή του Ρώσου Προέδρου είναι ότι οι εταίροι που στηρίζουν την Ουκρανία δεν θα συνεχίσουν να το κάνουν. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία και θα ήθελα να το στείλω αυτό το μήνυμα δυνατά».

To Top