Αθλητικά

ΜΟΝΟ ο Μεντιλίμπαρ πίστευε στον φευγάτο, στον “άχρηστο” και στον… Ρέτσο!

ΜΟΝΟ ο Μεντιλίμπαρ πίστευε στον φευγάτο, στον "άχρηστο" και στον… Ρέτσο!

H κορυφαία κίνηση Μαρινάκη στην ιστορία του Ολυμπιακού και πώς ο Βάσκος έπιασε στον ύπνο δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία…

Ο Ολυμπιακός με το χθεσινοβραδινό ΕΠΟΣ στην Πόλη, βρίσκεται 180 λεπτά (210!) από το να βρεθεί στον τελικό του Conference League στη Νέα Φιλαδέλφεια και εκεί να κυνηγήσει το μεγαλύτερο όνειρο όλων των οπαδών του. Την κατάκτηση μίας ευρωπαϊκής κούπας. Οι Πειραιώτες ελπίζουν κι έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, καθώς απέκλεισαν μία εξαιρετική ομάδα, με τρομερό ρόστερ, πολύ καλούς καλούς και τεράστιο μπάτζετ. Και συνεχίζουν να ονειρεύονται. Απέναντί τους θα βρεθεί μία ακόμα φοβερή ομάδα, η Άστον Βίλα, ωστόσο όπως δήλωσε και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, δεν φοβούνται κανέναν και θα παλέψουν για την πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν ζει ένα παραμύθι, το οποίο ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου και συνεχίζεται. Είναι η μέρα που ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Μεντιλίμπαρ, του «μάγου» και προπονητή που κατάφερε να τα αλλάξει ΟΛΑ στου Ρέντη. Οι Πειραιώτες μέχρι τότε ήταν μία ομάδα που είχαν ως στόχο να κυνηγήσουν κάποιες νίκες μέχρι το τέλος, για να σώσουν ό,τι μπορούν από μία καταστροφική σεζόν. Μία χρονιά που είχε και πάλι πολλές μεταγραφές και τρεις αλλαγές προπονητών. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης όμως τον Ιανουάριο, κόντρα σε κάθε ποδοσφαιρική λογική, έριξε πάρα πολλά χρήματα, έφερε κάποιες σπουδαίες μεταγραφές (όπως οι Όρτα, Τσικίνιο, Όρτα) και κυρίως έδωσε τα ηνία της ομάδας σε έναν άνθρωπο που κατάφερε να γυρίσει το κουμπί.

Οι Ερυθρόλευκοι κυνηγούν, όσο απίθανο και αν ακουγόταν αυτό πριν δύο μήνες, με σοβαρές πιθανότητες τόσο το πρωτάθλημα όσο και μία ευρωπαϊκή κούπα. Μπορεί στο τέλος να μην πάρουν και τίποτα, τα προγνωστικά άλλωστε είναι εναντίον τους. Όπως ήταν και στην Κωνσταντινούπολη βέβαια μετά το γρήγορο 1-0 ή όπως ήταν και με τη Μακάμπι μετά το 1-4 του πρώτου αγώνα στο Γ. Καραϊσκάκης. Ο Μεντιλίμπαρ όμως δεν ασχολείται με το τι γράφεται, τι λέγεται και τι πιστεύει ο καθένας. Είναι ένας άνθρωπος με ποδοσφαιρική λογική, που κατάφερε να… γλεντήσει δύο χώρες σε 210 λεπτά. Στην Ελλάδα όταν το 3-0 έγινε 3-2 στο πρώτο παιχνίδι, δέχθηκε κριτική για την τεράστια ευκαιρία που σπατάλησε. Στην Πόλη μπήκε επιθετικά με στόχο να βρει γκολ και όχι να κρατήσει το υπέρ του σκορ και παρότι δεν δικαιώθηκε, διάβασε τι γινόταν στο χορτάρι και το άλλαξε. Οι Πειραιώτες ήταν κάκιστοι στο πρώτο 45λεπτο, βρέθηκαν να χάνουν και δεν μπορούσαν να κρατήσουν μπάλα. Άλλαξε λοιπόν τον Γιόβετιτς με τον Ιμπόρα στο 46’ και όλοι.. λιποθύμησαν. Τα social media πήραν φωτιά και όλοι έκραζαν. Ωστόσο, ο έμπειρος Ισπανός (που προφανώς είναι πιο έτοιμος αγωνιστικά από τον Όρτα και για αυτό προτιμήθηκε) ήταν αξιοπρεπέστατος και έπαιξε και ως στόπερ στο τέλος, όταν αποβλήθηκε (ο καλός στο δεύτερο ημίχρονο) Ντόη.

Εξίσου καλή αποδείχθηκε όμως και η είσοδος του Μασούρα, αντί του Ποντένσε που έπαιξε 84’ λεπτά αλλά ήταν εκτός αγώνα, ενώ και η απόφασή του να κάνει άλλες τρεις αλλαγές… καθυστερημένα, πάλι τον δικαίωσε –  Ορτέγκα (89′ Ρίτσαρντς), Τσικίνιο (109′ Όρτα), Φορτούνης (109′ Ελ Αραμπί). Το αριστερό μπακ χρειάστηκε πάρα πολύ στην παράταση και ο Όρτα έδωσε ανάσες στη μεσαία γραμμή. Μόνο ο Μαροκινός στην επίθεση δεν έδωσε πολλά πράγματα, καθώς φάνηκε ένα… τσακ πιο αργός για αυτό το επίπεδο πλέον, ακόμα και στο χθεσινό παιχνίδι που ο Ελ Κααμπί ήταν μετριότατος. Αν ο δεύτερος Μαροκινός ήταν σε καλή βραδιά, ίσως όλα να είχαν τελειώσει νωρίτερα. Όπως και ο Φορτούνης, δεν ήταν καλός, όμως πάλεψε για 90 λεπτά. Ο μόνος που ήταν πολύ κακός, ήταν ο Ορτέγκα και αυτό πρέπει να προβληματίσει προπονητή και διοίκηση ενόψει συνέχειας και ενόψει καλοκαιριού.

Ο Μεντιλίμπαρ λοιπόν πιστώνεται 100% τόσο την πρόκριση όσο και την εικόνα του Ολυμπιακού. Ο Βάσκος ήταν αυτός που πίστεψε στον Κωνσταντίνο Τζολάκη και όταν τον είδε στις προπονήσεις να… πετάει, αποφάσισε να του δώσει γάντια βασικού (παρότι θεωρούνταν φευγάτος, αφού ακόμα δεν έχει ανανεώσει) μόνιμα αντί του επίσης εξαιρετικού κίπερ Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Αυτός έβγαλε από την ναφθαλίνη τον… άχρηστο όπως έλεγαν ακόμα και χθες βράδυ μόλις μπήκε αλλαγή πολλοί φίλοι της ομάδας, Βιθέντε Ιμπόρα, που μπορεί τελικά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να βοηθήσει ένα ημίχρονο στα δύσκολα παιχνίδια. Και φυσικά, ο έμπειρος κόουτς ήταν που δεν μάσησε από το κράξιμο στον Παναγιώτη Ρέτσο μετά το τέλος του πρώτου αγώνα με τη Φενέρ. Ήξερε πως ο Έλληνας σέντερ μπακ έκανε ένα τραγικό λάθος με το πέναλτι, όμως τον στήριξε τόσο μιλώντας του προσωπικά στην προπόνηση όσο και δημόσια, όταν στις δηλώσεις του είχε πει, πως και με το 3-2 εμείς θα περάσουμε.

4239045

Ο Μεντιλίμπαρ μόνο πίστευε στον… φευγάτο, στον… άχρηστο και στον Ρέτσο. Πίστευε στην ομάδα του, στους παίκτες του και φυσικά στη δουλειά του. Κανείς δεν ξέρει που θα το φτάσει. Όμως ήδη είναι επιτυχημένος, έχει ήδη ανανεώσει και ήδη στο Λιμάνι ονειρεύονται τα επόμενα χρόνια, πρωτίστως να έχουν μία σωστή και ποδοσφαιρική λογική και στη συνέχεια θα έρθουν και οι κούπες.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πορθητής Τζολάκης, ρίσκο Μεντιλίμπαρ με Φορτούνη – Έτσι είναι πιο γλυκό!
 

Ακολουθήστε το news24world.com στο GoogleNews και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

To Top