Κόσμος

«Να δώσετε στα παιδιά σας fast – food», προέτρεψε ο Καγκελάριος της Αυστρίας τις φτωχές οικογένειες…

Karl Nehammer

«Να δώσετε στα παιδιά σας fast – food», προέτρεψε ο Καγκελάριος της Αυστρίας τις φτωχές οικογένειες κι άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Αντιμέτωπος με αντιδράσεις είναι ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ για βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και στο οποίο αναφέρει ότι οι γονείς με χαμηλό εισόδημα μπορούν να ταΐζουν τα παιδιά τους με fast – food και συγκεκριμένα με χάμπουργκερ από τα McDonald’s.

Στο βίντεο με την προτροπή για κατανάλωση fast food ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας, ο καγκελάριος εμφανίζεται να παραπονιέται για το πώς τα μέσα ενημέρωσης αποτυπώνουν την παιδική πείνα.

«Λοιπόν, τι σημαίνει ότι ένα παιδί δεν έχει ένα ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Ξέρετε ποιο είναι το φθηνότερο ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Δεν είναι υγιεινό, αλλά είναι φθηνό: ένα χάμπουργκερ στα McDonald’s – 1,40 ευρώ κοστίζει, και αν συνοδευτεί με πατάτες 3,50 ευρώ. Τώρα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι ζούμε σε μια χώρα που οι γονείς δεν μπορούν να έχουν την οικονομική δυνατότητα για αυτό το γεύμα για το παιδί τους», είπε.

«Αν έχω πολύ μικρά εισοδήματα, δουλεύω περισσότερο», συνέχισε ο Νεχάμερ στο βίντεο, το οποίο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τα κρασιά και τα τυριά κοντά στο Ζάλτσμπουργκ.

Εκπρόσωπος του αυστριακού παραρτήματος των McDonald’s δήλωσε ότι αν και οι τιμές ποικίλλουν, είναι εφικτό να φάει κανείς ένα γεύμα τόσο οικονομικό όσο είπε ο καγκελάριος. Ένα χάμπουργκερ 250 θερμίδων είναι το φθηνότερο στο μενού της αμερικανικής αλυσίδας.

«Με βάση την κοινή λογική, προφανώς πρόκειται για τη χειρότερη συμβουλή υγείας που θα μπορούσε να δώσει κανείς σε κάποιον και σίγουρα σε παιδιά. Επειδή τα παιδιά δεν μπορούν πραγματικά να προστατευτούν από τις επιπτώσεις των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών», δήλωσε η Ντορότα Σιένκιεβιτς, υπεύθυνη πολιτικής του EuroHealthNet.

Ο καγκελάριος μετά από τις επικρίσεις που δέχθηκε δημοσίευσε ένα βίντεο στην πλατφόρμα X, υπερασπιζόμενος τη βοήθεια που δίνει η κυβέρνησή του σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Ωστόσο, δεν ζήτησε συγγνώμη για την τοποθέτησή του.

Έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος

Πριν δύο μέρες ο Αυστριακός καγκελάριος ξεκίνησε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων με αισιόδοξα μηνύματα, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση συνασπισμού, έναν χρόνο πριν από τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα, εν μέσω επικρίσεων που δέχεται για το κόμμα του.

«Πιστέψτε στην Αυστρία» ήταν ο τίτλος της εκστρατείας που παρουσίασε ο Νεχάμερ, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP). Αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία λόγω της πανδημίας, του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού. «Ταυτόχρονα, είδαμε ότι ο λαός της Αυστρίας είναι πολύ πιο δυνατός από ό,τι πολλοί μας είπαν και από ό,τι εμείς αναγνωρίσαμε στους εαυτούς μας», τόνισε.

Ωστόσο, δεν παρουσίασε κανένα νέο σχέδιο, αλλά αναφέρθηκε σε μέτρα κατά του πληθωρισμού, σε επιδοτήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης μεταξύ των επιτευγμάτων της κυβέρνησης, ενός συνασπισμού συντηρητικών και πρασίνων. Η εκστρατεία πραγματοποιείται έναν χρόνο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το ÖVP βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό αποδοχής περίπου 24%, πίσω από το ακροδεξιό Αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) με σχεδόν 30%, με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

To Top