Οικονομία

Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

1697548809 Snea default

Η νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου που κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών, δημιουργεί νέες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει ξανά στις 11 Απριλίου και για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ οι οποίες αναζητούν την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων. Η τιμή αναφοράς του πετρελαίου Brent για την Ευρώπη έχει φτάσει τα 89 δολ. το βαρέλι. Η τιμή αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) για τις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα επίπεδα των 85 δολαρίων το βαρέλι.

Μακριά απο το όριο

του 3% η Ιταλία

Η Ιταλία θα χρειαστεί τουλάχιστον έως το 2026 για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Με το έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ το 2023 λόγω της φορολογικής ελάφρυνσης για τις ανακαινίσεις κατοικιών, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να επαναφέρει τα οικονομικά της σε μια βιώσιμη πορεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ερευνες για ξένες επιδοτήσεις

Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει δύο έρευνες σε κινεζικές εταιρείες ηλιακών πάνελ βάσει νέου νόμου για τις ξένες επιδοτήσεις. Οι έρευνες αφορούν στον δυνητικά στρεβλωτικό ρόλο των ξένων επιδοτήσεων που χορηγούνται σε εταιρείες που συμμετέχουν σε διαδικασία σύναψης δημόσιων συμβάσεων. Η ΕΕ θα αξιολογήσει κατά πόσον οι ενδιαφερόμενοι φορείς επωφελήθηκαν από αθέμιτο πλεονέκτημα για να κερδίσουν δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ. Η έρευνα ξεκίνησε εν μέσω φόβων ότι περισσότεροι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ στην ΕΕ θα έχουν προβλήματα λόγω ανταγωνισμού από την Κίνα.

Κοίτασμα αερίου Groningen

Η ολλανδική Γερουσία ανέβαλε ψηφοφορία επί του νόμου για το οριστικό κλείσιμο του κοιτάσματος φυσικού αερίου Groningen. Η κυβέρνηση της χώρας έχει δηλώσει ότι η παραγωγή δεν θα συνεχιστεί λόγω του κινδύνου σεισμών. Η κανονική παραγωγή φυσικού αερίου στο Groningen στα βόρεια της Ολλανδίας τερματίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από χρόνια περικοπών για να περιοριστεί η σεισμική δραστηριότητα, που συνδέεται με δεκαετίες εξόρυξης, η οποία έχει προκαλέσει ζημιές σε χιλιάδες κτίρια.

To Top