Κόσμος

Νεκρό δεκάχρονο παιδί από διασταυρούμενα πυρά στη γαλλική «μητρόπολη των ναρκωτικών»

france 1

Νεκρό δεκάχρονο παιδί από διασταυρούμενα πυρά στη γαλλική «μητρόπολη των ναρκωτικών»

Ένα παιδί 10 ετών σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας πιθανόν από διασταυρούμενα πυρά στην πόλη Νιμ, της νότιας Γαλλίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Πισεβάν, ένα προάστιο με έντονη δράση εμπόρων ναρκωτικών.

«Πρόκειται για μια τραγωδία που δεν θα μείνει ατιμώρητη. Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει αρκετούς διακινητές τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχύσει την παρουσία της», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, στο «X» (Twitter).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι πυροβολισμοί συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών. Οι συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών για τον έλεγχο περιοχών είναι αρκετά συχνοί σε ολόκληρη τη Γαλλία, αλλά καταγράφονται πιο συχνά  στον γαλλικό Νότο.

Η εισαγγελέας της Νιμ, Σεσίλ Ζενσάκ, διευκρίνισε για την τραγική υπόθεση πως εκτός από το δεκάχρονο παιδί που σκοτώθηκε «ένας ακόμη άνδρας τραυματίστηκε από σφαίρες, αλλά η ζωή του δεν κινδυνεύει».

Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, ανέφερε πως το αγόρι βρισκόταν στο πίσω κάθισμα οχήματος που χτυπήθηκε καθώς διέσχιζε τη συνοικία Πισεβάν γύρω στις 23:30. Ο τραυματίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ο οδηγός του οχήματος και θείος του αγοριού. Στο αυτοκίνητο καθόταν ένα ακόμη παιδί, το οποίο ωστόσο δεν χτυπήθηκε.

Υπενθυμίζεται πως στη συνοικία Πισεβάν, τον Ιανουάριο, είχε σημειωθεί ένα ακόμη περιστατικό με ανταλλαγή πυρών μεταξύ συμμοριών για τη διακίνηση ναρκωτικών. Από τις σφαίρες είχε χτυπηθεί ένας 39χρονος.

Σύμφωνα με στοιχεία του πρώην εισαγγελέα της Νιμ, του Ερίκ Μορέλ, περίπου 15 περιπτώσεις για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους στην πόλη το 2020 και σε τρεις ακόμη το 2021. Το περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν σε τρεις συνοικίες που βρίσκονται στην περιφέρεια της Νιμ (ανάμεσά τους και το Πισεβάν).

Και οι τρεις αυτές περιοχές έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ανησυχητικούς κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, με ποσοστό φτώχειας που φτάνει έως και 70% και πολύ υψηλή ανεργία.

«Αυτές οι δολοφονίες συνδέονται άμεσα με την δράση συμμοριών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και με ξεκαθάρισμα λογαριασμών είτε στο πλαίσιο της κόντρας για τον έλεγχο της περιοχής, είτε για το κέρδος», διευκρίνισε ο Μορέλ.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μερικές φορές πολύ νεαρών ατόμων που έχουν πρόσβαση σε πολεμικά όπλα, ιδιαίτερα σε επιθετικά τουφέκια τύπου Kαλάσνικοφ AK-47 ή M-16», υπογράμμισε ο ίδιος εκτιμώντας ότι η Νιμ έχει μετατραπεί σχεδόν σε «ένα κέντρο αγοράς ναρκωτικών»: κάθε εβδομάδα, περίπου 700 κιλά ρητίνης κάνναβης που προέρχονται κυρίως από το Μαγρέμπ και δεκάδες κιλά κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική μέσω Ισπανίας μεταφέρονται από εκεί για να μεταπωληθούν, εξήγησε ο ίδιος.

To Top